Обявена е обществена поръчка от 75 000 лв. за документален филм срещу Държавна сигурност

15 Април 2015 | 08:58
3 коментара
Общество

Комисията по досиетата обяви обществена поръчка за изработката на едночасов документален филм за последиците от дейността на Държавна сигурност, съобщава БГНЕС.

Бюджетът за заснемането на филма и разпространението му в 500 DVD-копия е до 75 000 лв., с ДДС.

Това става ясно от документацията, публикувана на сайта на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, предаде репортер на БГНЕС. Средствата за филма ще са от бюджета на Комисията по досиетата, който за 2015 г. е 3 265 000 лв., от които 2 089 000 лв. са за заплати и осигуровки.

Заданието на обществената поръчка показва, че членовете на Комисията по досиетата са влезли в ролята на съсценаристи на бъдещия документален филм. Посочено е дори и работното заглавие, което продукцията трябва да носи "Нагоре по стълбата, която води надолу". Филмът има за цел "да разкрие дейността на ДС в обществения и политическия живот на България за годините 1944-1991 г. и нейното отражение върху прехода от комунизъм към демокрация. Да разкаже за пречупените човешки съдби, за провалените животи на обикновените хора на фона на проспериращите в йерархията, ангажирали се с ДС. Да разкрие пагубната страна на тайните зависимости, които тровят съзнанието на българските граждани и до днес. Мъчителният път към свободата. Силата на страха", пише в документацията за обществената поръчка. Филмът трябва да разкрие и ролята на агентите на ДС в годините на прехода, както и да отговори на въпроса "спечели или изгуби България от отсъствието на лустрация".

Режисьорът и сценаристът на филма трябва да са били автори на най-малко три документални и/или игрални ленти, става ясно още от заданието. Водещо при определяне на победителя ще е оценката на конкурсната комисия за сценария, а не за предложената цена. Желанието на Комисията по досиетата е също така заснемането на произведението да позволява излъчването му в телевизионен ефир и интернет сайтове.

Добавени коментари

razlogenin публикува:
16 Април 2015 | 08:33
aloo,я ле сам най пеаниа отворко у форуму,бре?де бре,разбудете се де.
razlogenin публикува:
15 Април 2015 | 15:56
с/у коя дс бре?тия дека контролирааше разни видове трафици-дрога,проституция,оръжие.спокойствието на нацията,немаше я циганизациата,ислямизацията,сектите,и една камара измислени герои
razlogenin публикува:
15 Април 2015 | 15:47
що че пишете,бре офци.?пишете така-благодарение,че расипахме структурите на дс и унищожихме всички добри и квалитетни професионалисти работещи по всички направлениа за защита на дражавата стигнахме до дъното на мизерията и продължаваме да ко-па-ем усилено под строгия поглед на демокрациата и т.н,бре мили ми офци.той си ме онода а я си го лага че не мръдам оти му бех обещала.ебрее,а на здраве

Добавете Вашия коментар

TOP