Обновеният тенис корт на благоевградското ІІІ ОУ – зелен мокет се превърна в тоалетна за кучетата

29 януари 2020 | 08:28
0 коментара
Обновеният тенис корт на благоевградското ІІІ ОУ – зелен мокет се превърна в тоалетна за кучетата

Обновеният тенис корт на Трето основно училище „Димитър Талев“ се превърна в любимо място за кварталните кучета. Това констатириха благоевградчани малко след като кортът бе реновиран. Припомняме, че училището бе обновено и модернизирано по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Според публикация на Областния информационен център с инвестиция за приблизително 465 000 лв. са подменени отоплителната инсталация, класните стаи, коридорите и стълбищните клетки са пребоядисани, ремонтирана е дворната канализация, а настилката на игрището за тенис в двора на учебното заведение е обновена.

Подобно прессъобщение пуснаха и от община Благоевград, след като на 15.01. обновеният обект бе открит с официална церемония. Междувременно благоевградчани взеха да коментират и да се чудят къде е новият корт, а репортер на „Струма“ отиде на място, за да види новата спортна придобивка за децата.

В действителност в ІІІ ОУ имаше корт с червена настилка – сгур, който разполагаше даже и с дренаж. Това означава, че под повърхността е прекопано и са вкарани тръби, свързани с канализацията, и когато се полива или вали, водата бързо се „изсмуква“ надолу. А настоящото модернизиране е повече от иновативно. Върху старата настилка просто е сложен един мокет – тип изкуствена зелена трева, който даже и не е разчертан за корт. Единствено в двата края има линии, приличащи на коридори за тичане, които с малко повече въображение може да се приеме, че са очертания за игра на двойки и сингъл.

„В действителност червените кортове са трудни за поддръжка. Първо изискват много вода. Конкретно този на ІІІ ОУ не е удобен за поливане, затова основно се ползваше като игрище за петанка. В този смисъл идеята за зелен корт никак не е лоша, но да е направен според изискванията, а не както в случая – за отбиване на номера“, коментираха тенис специалисти, недоумяващи как площадка със зелен мокет може да се афишира като корт.

А иначе старият корт се е ползвал години наред точно за петанка. Основоположник на този спорт в Благоевград е зам. директорът на ІІІ ОУ Васил Чолаков и един от дните за турнири по петанка е проведен през 2017 г. на площадката в училището.

Що се отнася до зелен корт, в Благоевград има само един такъв и той се намира при закрития плувен басейн в квартал „Еленово“. Ползва се целогодишно и особено сега, когато червените кортове за зазимени, се „пука по шевовете“ от желаещи да играят.

„За да се направи зелен корт, първо трябва да се бие замазка на цялото игрище. След това се полага настилката, която се фиксира към бетона със специално лепило. Така е направен и кортът в спортния комплекс „Пирин“, а този в ІІІ ОУ е пълна бутафория. Директно върху земята, даже без да подравнява, е „плясното“ парче мокет. При това положение настилката няма как и да се залепи върху почвата, и вече както виждаме, се свива по краищата“, разясниха тенис треньори и описаха разликите между истинския корт и реновирането, направено в училището.

Друг любопитен детайл е, че настилката на новата придобивка е като за футболно игрище и много по-различна от тази за тенис корт. На въпроса защо модернизирането е направено по този начин, от ІІІ ОУ обясниха, че това би трябвало за кажат от общината. А иначе за последно преди 2 години дошло едно момче да се интересува от корта. От училището го пратили в общината, тъй като игрището е общинска собственост.

Попитан дали новия корт се ползва, зам. директорът на ІІІ ОУ Васил Чолаков заяви: „Да, ползва се много активно и интензивно от живущите в района, които разхождат тук домашните си любимци. Те правят каквото правят и след това от помощния персонал на училището не смогват да чистят след тях“, коментира В. Чолаков. Така зам. директорът намери изключително деликатен начин, за да каже, че „реновираният корт“ се ползва за тоалетна на кучетата от квартала.

„А защо след като е включено в дейностите по проекта и са заложени пари, не е направен един истински корт да има къде децата да спортуват, да се учат да играят тенис?”, недоумяват родителите.

На 17.01. изпратихме следните въпроси до община Благоевград:

Уважаеми колеги,

Във връзка с постъпили многобройни запитвания в редакцията на вестник „Струма“ бих искала да попитам:

1. Колко струва обновяването на тенис корта в III ОУ „Димитър Талев“?

2. Чия е идеята кортът, който беше с червена настилка и дренаж, да се преобразува в нещо като площадка с мокет, тип изкуствена трева?

3. Ще може ли реновираният корт да се ползва от граждани и какъв е графикът за това?

Предварително благодаря!

Миналата седмица от общината неофициално коментираха, че кортът не е на ІІІ ОУ, а на Гимназията по строителство, и увериха, че в понеделник /27.01./ ще изпратят отговори на въпросите.

Такива обаче не постъпиха.в.Струма


Добавете Вашия коментар!