Обновената електронна платформа ИСУН 2020 беше представена в Благоевград

18 Декември 2019 | 14:45
0 коментара
Бизнес

Обновения публичен модул на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020, представиха в Благоевград експертите от Областен информационен център.

Срещата беше открита от управителя Теменужка Стамболиева, която накратко представи изпълнените от центъра дейности през изминалите 12 месеца. Участие в информационната среща взеха заместник-кметът по хуманитарни дейности в Благоевград г-жа Василиса Павлова, експерти от общинска и областна администрации, представители на Агенция по заетостта и журналисти.

Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България поставя началото си през 2009 година. Надграждането на публичния модул цели по-голяма прозрачност и информираност на широката общественост, с което да се гарантира по-добра проследимост на управлението на европейските фондове и предоставяне на възможност за извършване на повече и по-детайлни справки. Към днешна дата, платформата ИСУН 2020 има над 70 000 потребители, предлага информация и работна среда за 20 програми с външно финансиране. Още от нейното създаване, обаче, основната цел на системата е всички данни по изпълнение на Оперативните програми у нас, още от тяхното възникване, да се събират, обработват и отчитат електронно. По този начин се осигурява възможност за тяхното ефективно управление, наблюдение, отчитане и проверки, както и обмен на информация с органите на Европейската комисия. Това осигурява проследимост по всяка една програма, процедура, договор за предоставяне на финансова помощ, като позволява да се наблюдава изпълнението по различни критерии и индикатори.

Обновеният публичен модул на системата е изключително полезен не само за бенефициенти и експерти, работещи в тази сфера, но и за всички, които се нуждаят от конкретна информация за определени проекти, процедури или програми. Експертът от ОИЦ-Благоевград, Бисер Младенов демонстрира на практика видовете справки, които могат да се правят чрез функциналностите на ИСУН 2020. Надграждането на платформата продължава и скоро кандидат-бенефициентите ще имат достъп до подробните резултати от оценката на проектните им предложения и мотивите за тях. Това ще им позволи да се поучат от грешките си и да подобрят качеството на следващи свои проекти.

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Добавете Вашия коментар

TOP