Областният управител отряза мераците на фермерите в Сандански да наемат без търг ниви над 10 дка

16 Януари 2018 | 07:26
0 коментара
Общество

Областният управител Бисер Михайлов оспори решението на Общинския съвет в Сандански за отдаване под наем без търг или конкурс на ниви – мери и пасища, общинска собственост, с площ над 10 декара.

Мотивите на губернатора Бисер Михайлов за отмяна на гласуваното от ОбС – Сандански решение е, че е незаконосъобразно и противоречи на Закона за опазване и придобиване на земеделски земи и Закона за общинска собственост.
Оспорването на решението от областния управител Б. Михайлов засяга десетки животновъди, тъй като те наемат ниви без търг или конкурс с решение още от 2012 година, гласувано от тогавашния Общински съвет. На заседанието преди около 20 дни, на което бе взето решението, присъстваха няколко животновъди, които напуснаха залата удовлетворени, след като получиха благословията на общинските съветници да продължат да стопанисват нивите с площ над 10 декара, без да се явят на търг.
Очаква се на предстоящото заседание, когато общинските съветници са длъжни да прегласуват блокираното от губернатора решение, отново Залата на съветника да бъде окупирана от десетки животновъди, които пропускат срока за кандидатстване за субсидии за стопанисваните от тях ниви и пасища за настоящата календарна година.
Лидия Манева в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP