Областният управител на София: Как с 15 хиляди лева да направя ремонт на язовир "Искър"?

20 Януари 2018 | 18:13
0 коментара
Общество

През ноември 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров  внася сигнал до премиера Бойко Борисов с настояване отговорните държавни органи да вземат всички необходими мерки за обезопасяване на язовирите и водоемите в страната. Още тогава става ясно, че най-неотложните мерки са за язовир „Бели Искър”, чиято стена може да се срути всеки момент. Тогава се констатира още "продължително, тежко и укоримо непредприемане на действия" за укрепване на стената.

Скандалът около ремонтът на „Бели Искър” се разраства, след като става ясно, че спешният ремонт няма да бъде извършен от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а от... областната управа. Вчера лидерът на АТАКА Волен Сидеров хвърли бомба по темата.

Днес БЛИЦ потърси областния управител на София Илиан Тодоров, за да чуе неговото становище по темата:

- Нормално ли е да ви се прехвърли отговорността за ремонта на язовир „Бели Искър”, при положение, че такъв ремонт струва около 80 млн. лева, а бюджетът на областната управа е 1 млн.?

- Не, това не носи смисъл, но е факт, бюджетът ми е 1 млн. лева и имам точно 15 хиляди капиталови разходи. Как с тях да направя ремонт и защо МРРБ не е предприело досега никакви действия по този ремонт на стена, която се нуждае спешно от реконструиране.

- Какво решение предлагате?

- Така не се решава проблемът, дори напротив! Аз като областен управител нямам никаква възможност с тези средства да направя ремонт. Многократно съм казал, че съм готов да помогна с каквото мога, но от министерството на регионалното развитие търсят друг начин, с който да се измъкнат от този проблем и ми извиват ръцете.

- Има ли опасност от спукване на язовирната стена?

- Има протоколи на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, в които се казва, че трябва да бъде незабавно извършен ремонт на стената на язовир Бели Искър, защото ситуацията е много сериозна. Това не е направено и сега се опитват да ми я прехвърлят на мен без дори да имам средства да направя каквото и да било.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

 

Добавете Вашия коментар

TOP