Областната дирекция на МВР - Благоевград получи осем нови автомобила

09 Юни 2017 | 18:20
0 коментара
Общество

Пътните полицаи в Благоевград са получили осем нови автомобила за осъществяване на контролна дейност по пътищата. Това каза на брифинг днес ст. инсп. Данаил Стоицов, началник на КАТ-Благоевград.

По думите му три от тях ще бъдат дадени на сектор „Пътна полиция“ , а останалите по районните управления. По този начин се цели да бъде подобрена организацията на работа, маневреността, сигурността на пътя както на полицаите, така и на гражданите, които пътуват.

„Новите автомобили са напълно оборудвани, действията на полицаите ще бъдат следени. Не само техните действия, но и когато се извършва проверка на пътя на водач. Всичко това става чрез микрофон, което е за тяхна сигурност когато биват заплашвани, че ще бъдат уволнявани“, каза още Стоицов.

На брифинг днес ст. инсп. Данаил Стоицов направи черна статистика за пострадали при ПТП в област Благоевград. 

33 пътнотранспортни произшествия с 9 загинали и 36 ранени граждани са регистрирани само през месец май в областта. Това каза на брифинг ст. инсп. Данаил Стоицов, началник на КАТ-Благоевград.

"За голямо съжаление месец май ни беше най- тревожен и най-труден, защото беше усложнена пътно транспортната обстановка. Дисциплината не е на нужното ниво от страна на водачите. През целия летен сезон ще бъде създадена необходимата организация и през целия летен туристически сезон да бъда изкарани повече сили и мобилни групи с мотоциклети по ГП Е-79, АМ „Струма“ и пътя за Банско- Гоце Делчев", констатира Стоицов.

По думите му започва да се подобряват условията за пътуване и трафикът е изключително интензивен по ГП Е-79 и АМ „Струма“.

„Целта е превенция и предотвратяване и пресичане на ПТП- ата, а при необходимост да помагаме на участниците в движението. Към грубите нарушители на правилата за движение ще бъдем безкомпромисни. Съветвам водачите да пътуват безопасно и да спазват правилата за движение. Не трябва да шофират след употреба на алкохол и наркотични вещества, да не управляват без необходимата категория или правоспособност, да ползват всички обезопасителни колани и да имат необходимата толерантност и търпимост, когато се създаде някаква ситуация по пътя. ГП Е-79 е изключително натоварен , участъкът на Кресненското дефиле е с концентрация на ПТП- та и когато има тежък инцидент няма обходен път, създава се напрежение в колоната. Ние ще направим всичко възможно и необходимо по- най- бързия начин да освободим трасето, но не винаги зависи от нас“, каза Стоицов.

Стоицов не пропусна да каже, че основната причина за ПТП-ата с деца и юноши е движение с превишена и несъобразена скорост.

„Другите причини са не спазване на предимство, не достатъчен или липсващ родителски контрол над играещи навън малки деца, не ползване на обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила, не използване на светлоотразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно ползване на дрехи и обувки с такива елементи от децата и юношите и управление на двуколесни МПС и леки автомобили от неправоспособни“, каза още Стоицов и подчерта, че за това се провежда традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“.

„По този начин „Пътна полиция“ набелязва необходимите мерки, за да направи съответния анализ и да предприеме необходимите мерки за запазване животът и здравето на децата на пътя, тъй като те са в качеството на пешеходци и на водачи на велосипеди и скутери“, каза Стоицов и допълни, че предприетите мерки са изпратени до Регионалния инспекторат по образование, за да може да се направи беседи по училищата във всички възрастови групи.

„По този начин ще ги обезпечим с информация и да спазват правилата за движение, за да не се допускат тези тежки ПТП-та, при които има както нараняване, така и смърт. На по-малките населени места ще бъдат изпращани протоколи за предупреждение да не допускат родителите управление на МПС-та от деца, които са непълнолетни , неправоспособни и през лятото има дават да управляват в по- малките населени места където се извършва по-малко контрол“, допълни Стоицов.

Добавете Вашия коментар

TOP