“Обединени патриоти" предлагат промени в ГПК в честта за банките, съдебните изпълнители и "вечния длъжник"

05 Юли 2017 | 07:27
0 коментара
Политика

Народни представители от малкия коалиционен партньор - “Обединени патриоти" предлагат поправка на прословутия чл. 417, ал. 2 на Гражданско процесуалния кодекс. Това става ясно от внесения в деловодството на парламента проект.

Ако поправката бъде гласувана от парламента, то банките вече няма да могат да се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение въз основа на документ или извлечение от ценни книги, с които се установяват техни взимания.

Вносителите смятат, че ако подобна привилегия е допустима за държавата и общините, то това не следва да се отнася и до банките, което сега действащата уредба ги поставя в привелигировано положение. Законодателите предлагат още изменения и на други текстове, които са свързани с отношенията между кредитор и кредитополучател. Поправките в ГПК идват след сериозна активност по темата и на националния омбудсман Мая Манолова, която сезира и Конституционния съд.

Мащабните промени в ГПК включват още предложения за изменения в уведомяването и призоваването, както и в касационното и изпълнителното производство. Предлага се промяна, с която да се осигури реално триинстанционно производство по граждански дела. Анализите показват, че в момента едва 3% от второинстанционните дела стигат до касация.

Обект на сериозни парламентарни дебати за промяна на Гражданско процесуалния кодекс ще са и текстове, които регулират дейността на съдебните изпълнители. “За да се даде адекватна възможност за защита на длъжника, каквато в момента не съществува се допълват и основанията за спиране на изпълнително производство със случаите на подадено възражение срещу заповед за незабавно изпълнение издадена на основание запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони от нея”, гласят част от мотивите на вносителите. Предлага се промяна на досегашната уредба, при която длъжникът няма право да поиска прекратяване на изпълнителното производство, когато е изпълнил задължението си след започването му. Друго от предложенията касае и въвеждането на абсолютна давност от десет години за събиране, както на публичните, а така също и на частните взимания. При приемане на новите текстове, ще се стигне до премахване на т.нар. “вечен длъжник”.

Текстовете са предложени от 12 народни представители от групата на “Обединени патриоти”. Сред вносителите няма депутати от мандатоносителя - ГЕРБ. Не за първи път в Народното събрание се внасят подобни предложения за изменение на ГПК, които след множество дебатите не успяват да спечелят подкрепа на мнозинството от парламентаристите. Разглеждането на поправките в ГПК и евентуален отказ на ГЕРБ да ги подкрепи, би могло да доведе до сериозно изостряне на отношенията между управляващото мнозинство. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP