НС извади общинските съветници от обхвата на антикорупционния закон до края на 2019 г.

23 Февруари 2018 | 19:38
0 коментара
Политика

Само месец след влизането в сила на новия антикорупционен закон управляващото мнозинство в Народното събрание (НС) спешно прокара първата попрвка в него, приемайки гратисен срок за общинските съветници да декларират несъвместимост.

Предложението бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му Християн Митев ("Обединени патриоти") и внесено в парламента във вторник. Бързо влезе в дневния ред на народните представители и още на следващия ден – в сряда, бе подкрепено от правната комисия.

Според пъроначалните разпоредби на новия закон на общинските съветници бе забранено да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранено им бе и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. Това обаче предизвика възмущението на Националното сдружение на общините, откъдето прогнозираха, че ако тези изисквания останат в сила, страната щяла да остане без общинари.

Официалният мотив на вносителите на спешната поправка обаче бе друг – че настоящите общински съветници, които са избирани през 2014 г., вече са подали декларации по стария антикорупционен закон. Затова новите изисквания трябвало да се отложат до след следващите местни избори на 1 декември 2019 г.

"Вие разбирате ли какво означава твърдението, че ако забраним общинският съветник да е в търговски взаимоотношения с общинския съвет, в който работи, България ще остане без общински съветници? Настояваме сега и в близките дни да бъде предоставена информация за всички 23.02.2018 г. НС извади общинските съветници от обхвата на антикорупционния закон до края на 2019 г. 

2/3 общински съветници, които са в търговски или други взаимоотношения с общините, в които работят", заяви в пленарната зала зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

"Много хубав е примера, който се дава с лекаря, който ползва кабинет в общината, защото няма къде другаде. Но аз се сещам за други примери – за арендатора, който обработва общински земи и е общински съветник и за охранителя с частна фирма с отношения с общината и общински съветник", добави социалистът.

Данаил Кирилов пък защити промяната, заявявайки, че депутатите от БСП били мълчали, когато се гласували тези текстове от новия антикорупционен закон. От левицата му отговориха, че при двете четения на антикорупционния закон са се "изприщили" да говорят, а не са внесли предложения между двете четения, защото не можело да се "санира съборетина".

В крайна сметка поправката бе приета на първо четене с 112 гласа "за", 30 "против" и 7 въздържали се. Веднага след това Кирилов предложи да се премине направо към гласувае и на второ четене, тъй като в петък бе крайният срок, в който общинските съветници можеха да декларират несъвместимост по новите правила. Въпреки недоволството от страна на БСП идеята на шефа на правната комисия бе възприета и поправката мина скоропостижно и на второ четене.

източник: Mediapool.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP