Няма виновен за натровените деца в Сандански, заведението на Буята продължава да работи

20 Септември 2017 | 20:11
1 коментара
Общество

Приетите с хранително натравяне шест деца в инфекциозно отделение на петричката болница след вечеря с пилешки дюнери са добре и са изписани, а вчера стана ясно, че никой няма да носи вина за инцидента.

Направените 9 проби за наличие на болестотворни микроорганизми са отрицателни както при децата, така и при персонала на заведението за бързо хранене в Сандански, съобщи директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р В. Мончева от РЗИ – Благоевград. Тя  поясни, че не са установени патогенни микроорганизми – стафилококи, салмонела и дизентерия.

Както struma.bg, писа пострадалите деца на възраст от 3 до 18 години бяха приети в болница миналата седмица след вечеря с пилешки дюнери, купени от заведение за бързо хранене „Гирос“ в Сандански. Оплакванията при всички деца започнали 4 часа след консумацията, симптомите са стомашно-чревни – гадене, повръщане, разстройство и коремни болки. Всички деца са консумирали пилешки дюнери, тези, които са яли същата вечер дюнери със свинско месо, нямат оплаквания. Още същия ден заведението пусна съобщение на Фейсбук страницата си, че няма да се продават пилешки дюнери, и публикува снимка със срока на годност на пилешките шишове. Старите шишове бяха запечатани.

Заведението за бързо хранене „Гирос“, където стана инцидентът, е популярно в курортния град, ползва се с добро име сред клиентите и е посещавано. Запознати коментираха, че се стопанисва от Боян Петров-Буята, който е син на експолицая Борис Петров.

Изследванията на Агенцията по безопасност на храните обаче опровергаха тези на РИОКОЗ, според лабораторните резултати продуктите, използвани в пилешките дюнери, са абсолютно чисти. Става въпрос за вторично стафилококово замърсяване, предизвикано от човек, който може да е кихнал, да е имал раничка на ръката или нещо друго, обясни директорът на агенцията д-р Михаил Бащавелов. Тъй като резултатите на изследвания персонал са отрицателни, най-вероятно замърсяването е дошло от някой работник по веригата, имал контакт с пилешкото месо преди вкарването му в заведението – транжор, опаковчик или шофьор. Тъй като е невъзможно да се установи откъде точно е дошла инфекцията, държавните институции няма да наложат никакви санкции за случая.Струма

Добавени коментари

Ваня Мутлешова публикува:
21 Септември 2017 | 20:28
Аз ,като майка на едно от пострадалите деца искам да отбележа ,че такова повръщане в живота си не съм виждала. Имам три деца ,като пострадалото е най-малкото ,но това на което бях свидетел тази вечер просто беше истински кошмар . Не мога да кажа кой е виновен ,не познавам кой е Буята ,но знам че безодговорността и липсата на гражданска позиция е липсваща в нашето общество . Нищо лично към никой ,просто защитавам децата си от хора, за които най-важното е оборот,процент или заплата . За пореден път се уверявам ,че и тук извършителя е неизвестен или може би... защото е много известен . Случая е приключен !

Добавете Вашия коментар

TOP