Общо осем са митническите складове по Българското Черноморие и река Дунав, на които няма измервателни уреди, а това позволява да се вкарва контрабандно гориво. Това заяви Емил Димитров-Ревизоро, цитиран от Труд.
По думите му на тези места много рядко се проверява реалното количество гориво, което разтоварват танкерите. То се приема на доверие само по описанието в придружаващите го документи. При пристигането му не се прави и анализ на качеството.

„Държавата иска всяка цветарка и кибритопродавачка да има касов апарат, но е „забравила” да сложи своя касов апарат на осем пристанища. Когато няма измервателни уреди, излиза, че митничарите на доверие приемат какво количество гориво разтоварват танкерите”, допълни Емил Димитров.

Той обясни, че митнически складове без измервателни уреди има във Варна, Бургас, Русе, Сомовит и Видин.
 

„В Бургас нелегалното гориво влиза през пристанище „Порт Европа” и през корабно място 20 А на бургаското пристанище. Второто е спиртен терминал, който се ползва не по предназначение, а за вкарване на горива, които оттам се товарят на жп цистерни. Във Варна без уреди е пристанище „Поддържане чистотата на морските води” (ПЧМВ). По Дунав само в Русе има 3 понтона за претоварване на горива в автоцистерни. Другите места, където има митнически складове без измервателни уреди, са пристанище Сомовит и един понтон във Видин”, допълни Ревизоро.

При разтоварването на горивото се прилагат разнообразни схеми, като например по документи количеството е едно, а се разтоварва двойно по-голямо, подправя се времето за разтоварване (по документи се пишат 2 дни, а разтоварването продължава 5 дни) или се казва, че ще се прави някакъв ремонт, а всъщност се претоварва гориво в автоцистерни или жп цистерни и т.н.

Тези пристанища са предпочитани от контрабандистите, защото реален митнически контрол не се осъществява и режимът на работа на тези обекти изцяло зависи от усмотрението на самите митничари.

Митническите складове работят съгласно режим, създаден със заповед на директора на Агенция „Митници”. Откакто бившият финансов министър Симеон Дянков закри отдел „Акцизен контрол и акцизна политика” в Министерството на финансите, единствената държавна институция в България, която следи за събирането на акцизите, е Агенция „Митници”. Това на практика означава, че ведомството само създава законовите норми и само се контролира дали ги изпълнява.

От средата на 2012 г. митниците и Националната агенция за приходите въведоха система за контрол по движението на акцизни стоки – Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). При пристигане на танкер с гориво данните в нея се въвеждат ръчно от митничар и единствено от него зависи какво ще впише в системата. Същото се случва и когато горивото отиде в данъчен склад. Реално няма кой да контролира дали митничарят или служителят в данъчния склад съвестно си е свършил работата.

През 2015 г. Българската петролна и газова асоциация (БПГА) подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да разследва дали системата БАЦИС не се манипулира с цел неправомерно приключване на митническия режим, заличаване на регистрирани акцизни и данъчни документи.

През декември пред временната парламентарна комисия, изследваща пазара на горива, от БПГА обявиха, че проверката е приключила и Главната прокуратура е изготвила секретен доклад, който потвърждавал данните на асоциацията.

Това означава, че системата БАЦИС може да бъде манипулирана и позволява в нея да не се вписват трансакции за милиони левове.

Проверка в Агенцията за обществени поръчки установи, че от 2012 г. досега изграждането на системата БАЦИС и ежегодната покупка на лицензиран софтуер за нея струват на българския данъкоплатец над 14 милиона лева.

За неефективността на системата говорят и данните на финансовото министерство за събраните приходи от акцизи и ДДС върху горивата, които ви показахме в първата част от поредицата. От тях стана ясно, че само за една година ДДС се е стопил с 1,2 млрд. лв. при увеличено потребление на горива, а събраният акциз намалява въпреки увеличените ставки.

По данни на Българската петролна и газова асоциация миналата година през митнически складове са влезли 54 танкера с гориво, върху които не е упражнен количествен и качествен контрол. 19 от тях са разтоварвали на пристанище Варна, а 35 – на пристанище Бургас.
 

Проверки през последната година доказаха, че все по-често дизелът, който се продава по малките бензиностанции, е некачествен и е с увеличено съдържание на сяра, понякога достигащо и над 70% от нормата.

Експерти обясниха, че наличието на голямо количество сяра в горивото може да доведе до сериозна повреда на двигателя, особено на автомобили, произведени след 2005 г.