НЯМА ПРОШКА! Двама жители на разложкото село Баня глобени, след като конете им бяха заловени в градинката на старата Турска баня

16 Октомври 2018 | 07:51
1 коментара
Общество

Двама  жители на разложкото село Баня са наказани с актове, след като конете им бяха заловени да пашуват в градинката на старата Турска баня в селото. Едно от животните е установено там в неделя вечерта.

След сигнал до кметицата на Баня Мария Юрганчева на място, за да приберат коня, се отзовали двама служители към кметството. Там се натъкнали на 20-годишния Костадин Донев, който тъкмо гонел животното извън оградата и обяснил, че конят е на негови съседи и те щели да се разсърдят, ако разберат, че го е видял и е оставил да го хванат.

Кметските служители тръгнали след животното, което се спряло на около 100 метра по-надолу по улицата. Изплашен, че ще задържат коня, младежът се метнал на лекия си автомобил „Опел Астра” и с бясна скорост се отправил към него, като едва не прегазил по пътя си двамата кметски служители. Успял да подгони животното, което обаче,  подплашено, не тръгва към дома си, а в улицата покрай един от минералните басейни в селото. След няколкоминутна гонка служителите на кметство Баня успяват да задържат коня, а Костадин Донев, изплашен да не подадат сигнал в полицията, отпрашва с автомобила си по посока обществената пералня. При опитите му да прогони животното с автомобила си возилото на няколко пъти поднася и дори се удря в бордюра на улицата.

Още същата вечер станало ясно, че конят е собственост именно на младежа. Заедно с братята и баща си отишли в дома на кметския служител Димитър Левенов, за да му търсят сметка за задържания кон и да си го приберат.

В началото на работния ден вчера в градинката на старата Турска баня е установен друг пашуващ, свободно пуснат кон. Животното отново е задържано от кметските служители и само час по-късно се явил и собственикът му Марин Младенов да го прибере. Пред репортер на „Струма“ мъжът не отрече, че животното е негово, и заяви, че го бил оставил в градината пред дома му, но животното избягало. На място му беше съставен акт, който Младенов подписа без възражения.

Акт за установяване на административно нарушение е съставен и на Костадин Донев. Двамата ще бъдат глобени  за неспазване на разпоредбите на Наредба №1 на ОбС – Разлог.

В законоустановения срок кметът на Разлог Красимир Герчев ще издаде наказателно постановление и нарушителите ще бъдат санкционирани. Двамата ги грозят и актове по Закона за ветеринарномедицинската дейност, ако се установи, че животните не са регистрирани по надлежния ред.

„За да се реши проблемът, ще бъда безкомпромисна, мерките ще бъдат драстични. Ако трябва, с проблема ще занимая всички органи, които могат да вземат отношение по въпроса – полиция, ветеринарни служби и т.н. Това така не може да продължава”, категорична бе кметицата на с. Баня М. Юрганчева.

„Скоро жена от селото ми сигнализира, че в опит да избегне удар с три коня, намиращи се на пътното платно, е блъснала автомобила си в бордюр и е нанесла щети на автомобила си. Няколко пъти вече ремонтираме оградата на Турската баня и лепим изкъртени плочки по стъпалата, отново заради животните. На всички установени собственици сме съставили актове и им се издават наказателни постановления. Размерът на санкцията е до 100 лева”, каза кметицата Мария Юрганчева и призова жителите на селото да подават сигнали и при възможност да се опитат да задържат на място животните до пристигане на кметски или общински служители.Струма

Добавени коментари

6432 публикува:
16 Октомври 2018 | 13:33
Прави сте за кокошка няма прошка...без коментар

Добавете Вашия коментар

TOP