Няма пик на Ковид-19 в Благоевградска област

08 Май 2020 | 15:17
0 коментара
Общество

„65 лица са с потвърдени положителни проби на Covid-19 от Референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести за област Благоевград. От тях 13 са излекувани, но други 43 лица остават под домашна карантина. Хоспитализирани са 16 лица, на интензивно лечение са 2-ма – в Благоевград и Петрич. Пациентът в Петрич е интубиран, починалите до момента са 4 лица“ – това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести в РЗИ – Благоевград.

Тя уточни, че новозаразените са в добро състояние, някои от тях се лекуват в домашна обстановка, други са приети в лечебни заведения от областта, нямат връзка помежду си. Два от случаите са в град Петрич, 3 случая има в района на Разлог, 3  в град Гоце Делчев, 2-ма са в Благоевград, както и в Симитли.Има и деца, които са вирусоносители, в добро състояние са. Те са изследвани, тъй като са били контактни на болен, но нямат никаква симптоматика.

В Инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград в момента има 7 болни, които са пред изписване, в добро състояние са.

Няма заразени медицински лица в лечебните заведения на Благоевградска област.

Д-р Мончева съобщи, че болниците в областта изпращат непрекъснато проби към  Националната референтна лаборатория, от Благоевград днес са изпратени 15 проби на контактни лица.

Два екипа на Регионална здравна инспекция – Благоевград днес правят тестове в град Добринище. „До момента в град Банско са извършени 1453 изследвания с бързи тестове. Установени са 5 лица с igM – инфекция, която в момента е била налична, както и igG – инфекция, която е преминала с изградени антитела при 33 лица. При тези, които са с igM взехме  PCR и за наша радост те са отрицателни“  – каза д-р Мончева.

До момента са направени PCR изследвания на персонал и потребители в защитени жилища 1 и 2 за лица с умствена изостаналост в гр. Банско – 23 лица, както и в Дом за  пълнолетни лица с физически увреждания в село Долно Драглище – 89 лица, като всички са отрицателни.

На 7 и 8 май ще се правят изследвания в Дома за стари хора в Благоевград.

„Следим обстановката, която  е динамична. Всеки ден има малко заразени и няма установен пик на covid-19 в Благоевградска област“ – каза в заключение д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Благоевград. 

Добавете Вашия коментар

TOP