Няма да има машинно гласуване на вота през март

26 Февруари 2017 | 12:45
0 коментара
Общество

Централната избирателна комисия отстрани фирма „Лирекс” като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка за изборите на 26-и март.

Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна, предаде БНР.

От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните.

В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.

 

„Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена“, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев.

„По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно - с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно“, допълни Пенев и подчерта, че е имало „до 50%” риск от неизпълнение на поръчката за машините.

Добавете Вашия коментар

TOP