Ново поскъпване на брашното и хляба до дни

07 Септември 2018 | 15:01
0 коментара
Общество

До дни се очаква ново увеличение на цената на хлебното брашно, след като в началото на август хлябът поскъпна с около 10%. 

Това прогнозира в ефира на Дарик Тошко Няголов - хлебопроизводител и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич.

Той припомни, че в началото на жътвата цената на тон хлебно брашно е била в порядъка на 610-630 лв., а към настоящия момент се търгува между 730-750 лв. С очаквания нов скок на цените, прогнозата е тон брашно съвсем скоро да надскочи 800 лв.

Цената на брашното скочи, купуваме по-скъп хляб

„Такова увеличение в цената не е имало от голямата криза през 199-1997 г., когато доставката на брашно беше само по предварителни заявки и записвания и се работеше много трудно”, коментира Няголов. Той подчерта, че от две години и половина реално не е имало поскъпване на брашното и хляба.

Сред причините за сегашното поскъпване са повишените цени на тока и горивата, разходите за транспорт и повишените осигурителни прагове в системата, посочи Тошко Няголов. По думите му производството на пшеница в световен мащаб също било намалено, а Русия, която сред най-големите износители на зърно, също драстично е намалила износа.

Националната Асоциация на българските зърнопроизводители дарява 600 ръжени хляба на диабетно болни от Добрич и региона


Няголов не се ангажира да каже дали поредното повишение на цената на брашното и хляба е свързано със спекула, но бе категоричен, че в България има достатъчно количество пшеница. „Истината е, че качественото зърно е малко, може би към 10%.От прибраните 5 млн. и 100 хил.тона пшеница, около 500-600 хил.тона е с добро качество. 


В България се консумира средно около 800 - до 1 млн.тона пшеница, така  че ще има достатъчно  зърно за производството на брашно с добро качеството” – заяви хлебопроизводителят.

В момента цената на килограм бял хляб на дребно се търгува между 1.10 - 1.20 лв. в търговската мрежа. Тъмните хлябове са с  5 или 10 ст. по-скъпи. Цената на брашното за закуски се продава около 1 100 лв. за тон и очакванията са, че цената на закуските ще скочи драстично с новото увеличение и цената на хляба също с около 10-15 ст. Така 1 кг бял хляб вероятно ще струва около 1.40 лв.

„Хлябът отдавна не е в социалната кошница, където сме свикнали да го гледаме. В момента хората предпочитат да консумират повече алкохол и цигари, отколкото хляб. Пенсионерите за съжаление са малка брънка от нашите потребители.

Не виждам повишената цена на хляба да даде голямо отражение върху покупателната способност на хората и нашата работа. По-притеснен съм от постоянно падащото число на хората, които живеят в Добруджа и страната”, коментира още Тошко Няголов.

Добавете Вашия коментар

TOP