Ново обвинение срещу бившия екоминистър Нено Димов за действията, свързани със ски зона „Банско“

03 Февруари 2020 | 16:22
0 коментара
Криминално

Специализираната прокуратура образува ново досъдебно производство срещу бившия екоминистър Нено Димов за действията, свързани със ски зона „Банско“.

От години природозащитници алармират, че концесионерът се простира на много по-голяма площ от записаното в договора.

В края на 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване кабинетът да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор за ски зоната.

Разследват Нено Димов за умишлена безстопанственост заради концесията в Банско

Той вече беше обвинен заради водната криза в Перник

Според екоактивисти ски тя на практика е завзела териотории от национален парк „Пирин“. Твърдят, че ползва 60% повече територии, а отговорност може да се търси от всички, оглавявали екоминистерството през последните 10 години, по информация на бтв.

„Министрите, които са позволили да се ползва по-голяма площ от тази, която е дадена на концесионера, вероятно на всички може да се търси отговорност. Със сигурност има нарушения, а дали има престъпление, прокуратурата трябва да го докаже“, коментира случая Тома Белев.

Адвокатът на „ЮЛЕН“ АД отказа коментар с довода, че не е запознат с материалите.

Ексминистърът е уведомяван редовно за намаляването на водата, така че е налице щета, смятат съдиите

Защитникът на Нено Димов – адвокат Ина Лулчева, определи действията на прокуратурата като държавна репресия:

„Първо трябваше да се установи дали има извършени престъпления във връзка с концесията на „Юлен“, а след това да се разследва кой, кога и дали е извършил, дали има вина за това престъпление. Фактът, че се казва, че се образува дело, за да се разследват действия на Нено Димов, означава, че прокуратурата не се интересува от това дали има престъпление, а преследва човека“.

В края на 2017 г. редица екоорганизации поискаха оставката на Нено Димов заради приетите промени в плана за управление на Пирин, които според тях отваряха възможност за разширяване на ски зоната на Банско.

Нено Димов вече три седмици е в ареста с обвинения за безстопанственост заради водната криза в Перник. Още при задържането му прокуратурата обяви, че са намерени и документи, свързани с концесията на „Юлен“.

Добавете Вашия коментар

TOP