НОВО 20! Учени предупредиха за смъртоносна опасност от шишчетата на барбекю

26 Май 2018 | 21:45
0 коментара
Любопитно

Учени от университета "Жинан" (Китай) стигнаха до шокиращи изводи. Според тях шиш кебапите са смъртна опасност за хората. И заплахата се отнася не само за чревоугодниците, но и за онези, които печат месо или са близо до скарата.

Експертите обясняват, че приготвянето на всякакви скари, независимо дали става въпрос за барбекю или кебап, е свързано с образуването на опасни вещества за здравето, отделяни при изгарянето на дървените въглища. Влизайки в тялото с храна или дишане, те могат да причинят респираторни инфекции, ДНК мутации и рак.

Заключенията на учените се основават на резултатите от проучването с участието на 20 доброволци. Те били разделени на три групи: първата била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората - при навлизането им в стомаха и третата - през белите дробове. След това от представителите на всяка от групите били взети проби от урината им.

Най-голямата вреда, както се очаквало, причинило проникването на опасните съединения с храната. На второ място се оказало кожното въздействие. Но дори при вдишване човешкият организъм приема максимално количество токсини. 

Ето защо дори стоенето в непосредствена близост до скарата, на която се пече месото, може да бъде изключително опасно за здравето./ Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP