НОВО 20! НОВ СПИСЪК НА БОЛЕСТИТЕ, ПРИ КОИТО ПОМАГАТ ЧЕРЕШИТЕ - ПИРИНСКО

НОВО 20! Нов списък на болестите, при които помагат черешите

13 юни 2018 | 00:01
0 коментара
НОВО 20! Нов списък на болестите, при които помагат черешите

В сезона на ягодите царува черешата, заради многобройните ѝ лечебни свойства. В древна Гърция например този плод е бил със статут на лекарство. 

Лекари отново разказват за какви заболявания е полезно да ядат череши, пише Planet Today. Според научните експерти, череша е отлична природна превантивна терапия срещу тумори, артроза, алергии, ревматизъм и подагра. Плодовете имат благотворен ефект върху нервната система, укрепват я и повишават способността на организма да се предпазва от стреса.

Терапевти съветват да ядат череши по-често хората със слаби кръвоносни съдове. Тъмночервените плодове  съдържат биологично активни вещества, които насърчават закаляване на съдовата тъкан и предпазват от редица опасни нарушения в органите на съдовата система на тялото. Черешата ефективно предотвратява появата на атеросклероза - патологично състояние на тъканите на кръвоносните съдове и артериите, което води до развитие на удари и инфаркти.

Някои учени твърдят, че използването на череши може да въздейства върху организма десет пъти по-мощен от аспирина. Това се дължи на факта, че плодовете съдържат растителни полифеноли - флавоноиди, които имат способността да упражняват мощен противовъзпалителен ефект.

"Биологично активните вещества в черешите - каротеноидите и флавоноидите подобряват коагулацията на кръвта, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, укрепват стените на кръвоносните съдове. Хората, които страдат от чести повишаване на кръвното налягане, могат да похапват малко количество череши всеки ден, докато трае сезонът им, което ще помогне за понижаване на кръвното и подобряване на цялостното здраве", обясняват здравните работници.

В черешите се съдържат и витамини В, С, Р, А и минерали, например магнезий, който активизира работата на мозъка. Желязото, съдържащо се тези плодове, помага да се подобри обогатяването на кръвта с кислород, да се предотврати слабостта и хроничната умори при хора с анемия.

Тези, които постоянно използват череши, могат да забележат подобрения в състоянието на кожата, което се дължи на способността им да стимулират отстраняването на токсините от тялото чрез бъбреците и черния дроб. С това си качество черешата помага на хората, страдащи от различни кожни заболявания, включително псориазис и екзема./Zdrave.to


Добавете Вашия коментар!