Темата за развитието на роботите и завземането на работните места на хората не е нова. Според прогноза на компанията Cognizant през следващите максимум 15 години 12% от всички работни места в САЩ ще бъдат заменени от роботи. Това обаче не означава, че задължително всички тези хора ще останат без работа. Cognizant прогнозира, че все по-широкото навлизане на роботи ще създаде изцяло нови професии за хората.

Компанията е публикувала цял доклад по темата. В него тя посочва над 20 професии, които може да се окажат ново поприще за хората. Сред тях има очаквани прогнози, като например анализатори на данни, специалисти по работа и управление на роботи и машини с изкуствен интелект, техници и др.

В прогнозата обаче са посочени и някои по-необикновени професии. Например брокер на лични данни. И в момента компаниите полагат огромни усилия, за да събират личните данни на потребителите. В бъдеще самите те ще могат да ги продават чрез брокери, които пък ще следят как информацията се използва и от кого.

Друга популярна професия може да бъде придружител на възрастни хора. С увеличаването на продължителността на живота, ще има все повече самотни възрастни хора. Те ще имат нужда от човек, който просто да ги придружава на разходки и да води обикновени разговори с тях.

Нова професия ще бъде и анализаторът на киберградове. Все повече градове ще използват дигитални технологии и стотици милиони сензори, за да се развиват и поддържат. Ще има нужда и от специалисти, които да могат да анализират данните и да взимат съответните решения.

Друга нова кариера ще бъде "Здравен техник". Вместо хората да ходят на лекар, особено за по-малки проблеми, здравният техник ще отива при тях и заедно с помощта на интелигентни устройства и изкуствен интелект ще може да поставя диагноза и да извършва различни манипулации.

Дигитален шивач. Хората ще купуват все повече дрехи по интернет, а уцелването на точния размер винаги ще е трудно. За да улеснят купувачите и да намалят броя на върнатите поръчки, онлайн магазините ще могат да използват дигитални шивачи. Това ще са хора, които ще отиват при клиентите и със специални устройства ще взимат техните мерки с голяма прецизност. Така магазините ще могат да избират възможно най-точния размер за всеки клиент и да намалят върнатите поръчки.

С навлизането на дигиталните валути и новите средства и методи за разплащания, много хора ще се окажат доста объркани. Затова ще има още една нова професия на специалисти, които ще обучават хората на новите технологии и ще им помагат да управляват финансите си по-добре.

Сред по-футуристичните професии е личен куратор на спомени. Тъй като се очаква хората да живеят все по-дълго, на тях ще им е трудно да помнят всички интересни преживявания. Освен това има и много заболявания, които разделят хората със спомените им. Личните куратори на спомени ще помагат на хората, като първо чуят и научат за съответните спомени, а след това ги пресъздадат в реалистични виртуални симулации.

източник: Vesti.bg.