Новите декларации за несъвместимост за общинските съветници, лишават хиляди учители и лекари от правото да заемат обществената длъжност

21 Февруари 2018 | 08:08
0 коментара
Политика

Предупрежденията на АБВ, че антикорупционният закон е пълен с недостатъци, се доказаха.

Казусът с новите декларации за несъвместимост за общинските съветници ще лиши хиляди учители и лекари от правото да заемат избираема обществена длъжност. Предупрежденията на АБВ, че антикорупционният закон е пълен с недостатъци, се доказаха. Само месец от приемането на текстовете на този спорен закон и вече предстои поправка в него. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов. „Проблемът възникна от това, че се наложи на всички общински съветници в страната, в рамките на една седмица от обнародването на закона, да подадат отново декларация за несъвместимост, но вече по нови условия. Т.е. хора, които са избрани преди години по други правила, сега се налага отново да декларират наличие на несъвместимост и то по няколко много спорни линии. На общинските съветници се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, членове на управителни и надзорни съвети на дружества, които имат отношения с общините“, посочи той.

Според него проблем е, че мярката е ретроактивна, с опит да се приложи за изключително кратък срок, а и самите изисквания по нея са толкова рестриктивни, че ще изключат един голям брой легитимно избрани преди време общинари. „Пак посочвам, че на общинските съветници по новия закон, се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни и надзорни съвети на дружества, които имат сключени договори с общината“. Това по думите му ще засегне, например, около 4500 лекари и няколко хиляди учители, които имат някакъв вид търговски взаимоотношения с общините като наеми на помещения за упражняване на дейността си и други. „Има и друг проблем, въпреки че новият антикорупционен орган все още не е конституиран, някакъв си чиновник в него от Комисията по установяване и предотвратяване на конфликта на интереси разпраща писма до Общинските избирателни комисии, с които им нарежда да събират такива декларации от общинските съветници. Въпреки възраженията на ЦИК, този анонимен чиновник директно се опита да ги вкара в нарушение. Т.е. този нов антикорупционен орган започва да прави безобразия и да безчинства, въпреки че още не е създаден“, посочи Проданов.

„Вчера вечерта, след като стана ясно, че има проблем, беше вкарана една поправка в този антикорупционен закон - че срока за подаване на тези нови декларации се удължава на един месец и че необходимостта да се подават такива декларации ще бъде от декември 2019 година, т.е. вече няма да се разчита на заварено положение, а правилата ще влизат в сила от следващите избори. Това обаче не изключва основния проблем. Например - всички общински съветници, които са общопрактикуващи лекари ще бъдат засегнати, защото те обикновено сключват договори с общината, за да наемат помещение в съответното ДКЦ. По същия начин ще бъдат засегнати юристи и юрисконсулти или хора, които са си закупили една акция от предприятие, което има някакъв договор с общината“, посочи още лидерът на АБВ.

Думите му допълни Румен Петков – член на ИБ на АБВ. „Това, което е най-жалкото в случая е, че предложенията за промени в антикорупционното законодателство ги прави не кой да е, а председателят на правната комисия в Народното събрание. Т.е. този, който е докладчика на закона, текст по текст и то преди един месец, сега предлага изменение. Т.е. той не е видял едно крещящо несъответствие с правовата държава. Приел е закон с обратна сила. Което означава, че нашите предупреждения за несъвършенствата на Антикорупционния закон се оказаха правилни и първите резултати са вече на лице“.

Отношение по темата взе и Иван Аспарухов – член на ИБ на АБВ. „Става дума и за друго разминаване - виждате какъв къс срок се дава на общинските съветници, а в същото време специализираните комисии, които имат право да утвърждават тази декларация, работят с тримесечен срок. И тук е мястото да отбележа, че проблемът касае освен личните лекари и учителите, които наемат различен тип помещения, включително тези, които наемат помещения за извънкласна дейност и прочие, те също са игнорирани. Какво, например, представлява един кафе-автомат, разположен на тротоара – задължително е с договор към общината. Т.е. за пореден път се създава един закон, за който по никакъв начин не е направено проучване за това как ще се отрази на работата на институциите и на обществото. Всъщност до сега Законът за конфликт на интереси си работеше перфектно. Общинските съветници си го използваха и преди всяка точка си декларираха дали имат конфликт на интереси и не, гласуваха по нея и с това се изчерпваше темата. Цялата работа на Комисията за конфликт на интереси, която тя вършеше, сега се опитваме да кажем, че няма да я върши в този нов мегаорган“.

В заключение от АБВ обявиха, че организират дискусионен енергиен форум на тема „АЕЦ „Белене“ - ключ към развитието и сигурността на България.“ Дебатът ще се проведе на 25.02.2018 г. (неделя) от 10:00 ч. в хотел „Маринела“, зала „София“ 1.  Целта е експертен дебат по темата. Сред поканените експерти са проф. д-р Янко Янев, акад. Стефан Воденичаров заедно с представители на екипа на БАН, които разработиха доклада за АЕЦ „Белене“, представители на БУЛАТОМ, държавни институции, работодателски и синдикални организации, независими енергийни експерти и др.  

Добавете Вашия коментар

TOP