Новият дом на депутатите гълта още над 18 милиона лева

27 Февруари 2019 | 12:12
0 коментара
Бизнес

14 милиона и 348 хиляди лева ще похарчи парламентът допълнително без ДДС за реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасади и покрив на бившия Партиен дом. Това става ясно от обществена поръчка публикувана на сайта на НС.

Ако към сумата се прибави и ДДС, тя набъбва на 18 милиона лева.

Сградата ще се превърне в новото постоянно работно място на законотворците, но кога ще стане това все още не е ясно, макар че би трябвало да се преместят през есента.

Ремонтът продължава вече три години, така че на народните избраници може да им се наложи и да работят в новата пленарна зала в Партийния дом докато и ремонтира ел. инсталацията и оправят вентилацията.

Офертите на мераклиите да участват в обществената поръчка трябва да бъдат дадени до 23 април.

Те трябва да опишат технологичния подход, който планират да приложат, както и мерките за намаляване на затрудненията на народните представители и администрацията при провеждане на редовни заседания в новата пленарна зала.

Трябва да имат предвид и че сградата на пл. "Александър І" попада в границите на защитената зона на археологическия резерват "Антична Сердика".

Бъдещият изпълнител има срок от 450 дни да завърши ремонта. 

Новата пленарна зала ще разполага с 270 места и може да бъде използвана за заседания дори на Велико народно събрание. Те ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда.

Ръководството на парламента ще стои на президиум, а до него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха. Предвидени са 100 места за гости и за журналисти.

Таванът на залата ще бъде стъклен, а ширината на депутатските банки - 90 см. В момента се изгражда и пристройка, където ще бъдат фоайето, стълбите и асансьорите. Входът ще е откъм двора на бившия партиен дом, ще се влиза откъм бул. "Дондуков".

За преустройването на зала "Св. София" беше обявена обществена поръчка, на стойност 24 млн. лв. с ДДС. Залата трябваше да бъде готова до лятото на 2018 г., но ремонтът се забави заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен.

Добавете Вашия коментар

TOP