Новият антикорупционен закон забранява на общинските съветници да бъдат еднолични търговци и съдружници...

21 Февруари 2018 | 19:18
9 коментара
Политика

Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконнопридобито имущество е пълен с недостатъци. Само месец от приемането на текстовете на този спорен закон и вече предстои поправка в него!

Проблемът възникна от това, че се наложи на всички общински съветници в страната, в рамките на една седмица от обнародването на закона, да подадат отново декларация за несъвместимост, но вече по нови условия. Т.е. хора, които са избрани преди години по други правила, сега се налага отново да декларират наличие на несъвместимост и то по няколко много спорни линии.

На общинските съветници се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, членове на управителни и надзорни съвети на дружества, които имат отношения с общините.

Казусът с новите декларации за несъвместимост за общинските съветници ще лиши хиляди учители и лекари и бизнесмени от правото да заемат избираема обществена длъжност.

ГЕРБ внасят поправки в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество едва месец след като беше приет на второ четене в Народното събрание.

Преди два дни, след като стана ясно, че има проблем, беше вкарана една поправка в този антикорупционен закон - че срока за подаване на тези нови декларации се удължава на един месец и че необходимостта да се подават такива декларации ще бъде от декември 2019 година, т.е. вече няма да се разчита на заварено положение, а правилата ще влизат в сила от следващите избори. Това обаче не изключва основния проблем.

Например - всички общински съветници, които са общопрактикуващи лекари ще бъдат засегнати, защото те обикновено сключват договори с общината, за да наемат помещение в съответното ДКЦ.

По същия начин ще бъдат засегнати юристи и юрисконсулти или хора, които са си закупили една акция от предприятие, което има някакъв договор с общината. Това, което е най-жалкото в случая е, че предложенията за промени в антикорупционното законодателство ги прави не кой да е, а председателят на правната комисия в Народното събрание. Т.е. този, който е докладчика на закона, текст по текст и то преди един месец, сега предлага изменение. Т.е. той не е видял едно крещящо несъответствие с правовата държава. Приел е закон с обратна сила. Което означава, че несъвършенствата на Антикорупционния закон се оказаха правилни и първите резултати са вече на лице.

Става дума и за друго разминаване - виждасе какъв къс срок се дава на общинските съветници, а в същото време специализираните комисии, които имат право да утвърждават тази декларация, работят с тримесечен срок. И тук е мястото да се отбележи, че проблемът касае освен личните лекари и учителите, които наемат различен тип помещения, включително тези, които наемат помещения за извънкласна дейност и прочие, те също са игнорирани.

Т.е. за пореден път се създава един закон, за който по никакъв начин не е направено проучване за това как ще се отрази на работата на институциите и на обществото. Всъщност до сега Законът за конфликт на интереси си работеше перфектно. Общинските съветници си го използваха и преди всяка точка си декларираха дали имат конфликт на интереси и не, гласуваха по нея и с това се изчерпваше темата.

Общинският съветник не може:

1. да бъде член на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие;

2. да заема длъжност като общински съветник или подобна длъжност в друга държава - членка на Европейския съюз;

3. да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Раздел I. Дефиниции

Чл. 52. Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Чл. 53. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Добавени коментари

Ела - към всички писали по-горе публикува:
22 Февруари 2018 | 10:52
Скъпи непознати, та нали всички тези измамници са избрани от нас ? Крайно време е да не се продаваме за 20 лева и да не се страхуваме, а да разчовъркаме тези глави и да помислим когато пускаме бюлетината - КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ТОВА? Събуди се Българино!
Койчо от порой публикува:
21 Февруари 2018 | 22:10
А не,нема как да стане,без далавери закьде сме,живи сме умрели,това нема да допусне властта .Тогава нема да има общински съветници,не сме дорасли да правим нещо е така без лична изгода а за другите,Това е тест за зрялост но няма да го издържим.
Енчо публикува:
21 Февруари 2018 | 21:43
Така е редно, тогава няма да се купуват избори и съветници ще са хора които ще работят а няма да са там заради далаверите и личните си интереси.Силно се съмнявам че ще стане.Това няма да го допуснат и кметовете щото сега ги държат на каишка и съветниците гласуват както им кажат.
Питанка публикува:
21 Февруари 2018 | 21:27
Освен гореизброените какво ще правят мама кажа с банята,рашо сьссниран3то, езерецо със водопровода за минерална вода,даскалите,докторите,адвокатката която работи с био строи,още ако изброявам нема и да останат съветници, у тая държава нема да стане нема да го допуснат щото ще фалират .
Каналето публикува:
21 Февруари 2018 | 21:15
Ами Урдев и Миладинов, как ще преживяват сега...И Тасков и Васев и Дончо и Злата и Тези около Кмето...Това значи да се разпадне този Общински съвет.
Яне Янее публикува:
21 Февруари 2018 | 20:45
Явор Аргиров взе всички надзори в Сандански през фирма на която управител е брат му с благословията на аноонимния кмет Котев
Разлог публикува:
21 Февруари 2018 | 20:40
В Разлог имаме съветници които санират н тук няма корупция тук Татарски е ГЕРБ
ДОНЧЕВ публикува:
21 Февруари 2018 | 20:17
Милчо Караджов как добива общинска гора а в същото време е общински съветник е нема бате всичко има начало и край
Петрич публикува:
21 Февруари 2018 | 20:08
Заечки в Петрич като общински съветник ще може ли да взима обществени поръчки или поправката ще го спаси

Добавете Вашия коментар

TOP