Нови правила за посещение в Националните паркове „Рила“ и „Пирин“

05 Май 2020 | 10:07
0 коментара
Общество

Нови правила за посещения в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ издадоха дирекциите на защитените територии. Указанията са подготвени във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването от 1 май за организация на посещенията в националните паркове и противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

Според новите правила посетителите в парковете трябва да спазват социална дистанция от минимум 2,5 метра. Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място. При разговори с други хора е необходимо да се поставят маски или шалове. За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти. Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми и погледни места.

От парковите дирекции напомнят на туристите, че при посещения трябва да се спазват стриктно установените режими и норми и правила за поведение в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“. На всички входно-изходни пунктове на защитените територии и в посетителските центрове са поставени на видни места указания, те са публикувани и на интернет страниците на дирекциите на парковете.

Добавете Вашия коментар

TOP