Нови 2185 случая на COVID-19 у нас!

16 Април 2021 | 07:24
0 коментара
Общество

Нови 2185 случая на COVID-19 у нас!

С близо 2200 по-малко са новозарезените пациенти с COVID-19 у нас през последните 7 дни в сравнение с броя на излекуваните. През последната седмица излекуваните пациенти са 18332, а потвърдените нови случаи - 16154, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

14-дневната заболяемост в страната през последните 14 дни е 570 на 100 хил. души.

 

По този показател България е на единадесето място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 24 на 100 хил. души, като страната ни се нарежда на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. В сравнение с предходния период заболяемостта у нас е намаляла с близо 100 на 100 хил. души.

За последните 14 дни най-висока - с над 600 на 100 000, е заболяемостта

в София-град, Варна, Русе, Перник и Софийска област. Най-ниска тя остава във Видин, Разград и Кърджали. През последните две седмици броят на положителните тестове значително намалява в процентно съотношение спрямо направените.

С близо 10% е намаляла заетостта на болничните легла за пациенти с неусложнена коронавирусна инфекция в сравнение с предходната седмица. Към 14 април леглата за консервативно лечение са запълнени на 65%, а при интензивните легла заетостта е 67%.

От здравното министерство съобщиха още, че днес в България са пристигнали 14 400 дози

от ваксината срещу COVID-19 на Johnson and Johnson. Доставените количества няма да бъдат разпределяни преди решение на Националния ваксинационен щаб и ще останат в склада на „БулБио-НЦЗПБ“ ЕООД.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в неделя, 18.04.2021 г., от производителя Moderna – 38 400 дози.

"Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" ще получи България, благодарение на европейската солидарност".

Това е заявил днес министър-председателят Бойко Борисов в рамките на извънредното правителствено заседание, съобщи пресцентърът на кабинета. Премиерът в оставка е подчертал, че допълнителните количества ще пристигнат още през настоящия и идния месец, за да може да приключи процесът по ваксинацията у нас.

"Изказвам благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ежедневно и с огромни усилия работи за целия Европейски съюз", акцентирал министър-председателят и подчертал ключовата роля, която председателят на ЕК има за осигуряване на ваксини за всички европейски граждани. Определените за България допълнителни над 750 000 ваксини на "Пфайзер" са от новата ускорена доставка от 50 милиона дози, за които вчера съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. С това общият брой ваксини на "Пфайзер" за Европейския съюз за второто тримесечие на годината ще достигне 250 милиона.

Министър-председателят Борисов е бил категоричен, че осигурените допълнителни количества на ниво ЕС, които се разпределят на принципа на глава от населението за всички държави членки, са безспорен успех в общите действия на Европа срещу пандемията и поредното доказателство за солидарността в общността. Премиерът Борисов припомнил също, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2,7 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", което гарантира, че имунизацията ще върви с пълна сила.

Добавете Вашия коментар

TOP