Новата Конституция не мина в пленарна зала!

25 Ноември 2020 | 11:56
0 коментара
Политика

Промени в конституцията няма да има! Депутатите не успяха да съберат нужните 160 от 240 гласа за свикване на избори за Велико народно събрание, което да направи промени в конституцията.

Със 111 гласа „за“, 93 - „против“ и 8 - "въздържал се" Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ за произвеждане на избори за Велико Народно събрание.

Точката с решението бе вкарана изненадващо между разглеждането на бюджетите за 2021 г. Проектът за решение за провеждане на избори за Велико народно събрание пък бе внесен още на 2-и септември от 127 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

За да мине то в зала обаче бяха нужни 160 депутатски гласа "за". Още в началото опозиционните партии БСП и ДПС се зарекоха да не подкрепят това предложение. Днес по време на дебатите пък от "Воля" обявиха, че също няма да гласуват за провеждане на избори за ВНС.

Съгласно чл. 160 от сега действащата Конституция на Република България Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители, което означава, че за да се стигне до такъв вот, са необходими 160 народни представители.

Проектът за нова Конституция бе обявен от премиера Бойко Борисов на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати.

Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести. Сред предложенията на ГЕРБ са намаляване на народните представители от 240 на 120 и при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280.

Добавете Вашия коментар

TOP