Новата формула за определяне на автомобилния данък влиза в парламента

18 Октомври 2018 | 08:13
0 коментара
Политика

Заседанието на парламента в четвъртък ще започне с първо четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предвиждащи промяна в концепцията за облагането на леките и тежкотоварните автомобили с маса до 3,5 тона.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта е предвидена промяна в Закона за местните данъци и такси, според която в новият данък ще се определя по специална формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният – екологичната му категория.

С цел облекчаване на административната тежест се въвежда възможност нотариусите, които изповядват сделка за придобиване на моторно превозно средство, да извършват проверка за наличието или липсата на задължения за данък върху него чрез автоматизиран обмен на данни със системата, поддържана от Министерството на финансите.

В случай, че не може да се осъществи автоматизирана проверка, данъчно задълженото лице трябва да предостави издаден или заверен от общината документ за платен данък. Предвижда се още да не се прилага данъчното облекчение за основно жилище и данъка върху недвижимите имоти да се определя в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно. Новите правила вече са гласувани на първо четене от бюджетната и регионалната комисии и трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъждат и промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, предвиждащи създаване на съсловни организации на зъботехниците и помощник-фармацевтите. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP