Нова възможност за финансиране на проекти с пари от Европейския съюз се открива пред българските предприятия

22 Ноември 2017 | 21:11
0 коментара
Бизнес

Нова възможност за финансиране на проекти с пари от Европейския съюз се открива пред българските предприятия. Това казаТеменужка Стамболиева, управител на Областен информационен център – Благоевград. „Министерство на икономиката обяви дългоочакваната процедура за подбор на проекти „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. Целта ѝ е повишаване на ресурсната ефективност на предприятията чрез прилагане на нови решения, техники и методи“, каза още Стамболиева.

По думите й процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по отворената схема е 71 644 656.10 лева. „Допустими по настоящата процедура са само кандидати, които са микро, малки и средни предприятия, с минимум три приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата. Освен това, кандидатите трябва да попадат в сектор С „Преработваща промишленост“, съгласно Класификацията на икономическите дейности. По настоящата процедура за подбор на проектни предложения предприятието-кандидат може да участва самостоятелно или в партньорство с друго предприятие“, каза още Стамболиева. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ по всеки индивидуален проект по новостартиралата схема не може да бъде по-малък от 200 хил. лв.

Максималната стойност на всеки проект зависи от големината на съответното предприятие. Микро предприятията могат да кандидатстват за максимум 500 хил. лв, малките – до 1 млн. лв., а средните – за до 1,5 млн. лв. Максималният интензитет на безвъзмездната финансова помощ зависи както от големината на предприятието, така и от региона, в който се намира.

Добавете Вашия коментар

TOP