Нова тв: Реакцията срещу фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура

27 Юни 2018 | 21:17
0 коментара
Общество

Ръководството на Нова телевизия излезе с официална позиция по повод днешните думи на премиера Бойко Борисов, който призова да не му забъркват името с фалшиви новини като тази, че уж си бил купил гръцки остров. На днешното заседание Борисов се обърна към журналистите и попита има ли някой от Нова телевизия. 

„Умолявам ви – дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви, не ми забърквайте името! Каквото искате пускайте, каквото искате правете, но да ми замесвате името, не е честно! Всичко, което има фалшиво, да го пуснат - все ми е тая. Защото рано или късно истината излиза! Имате прекрасни разследващи журналисти, пуснете ги да отидат да проверят и ако е истина, ще дойда и ще си оставя там оставката. Но не издевателствайте така върху мен! Няма какво да се прикрие от моята дейност. И аз имам семейство и те гледат“, заяви Борисов. 

Ето позицията на Нова тв: 

Нова телевизия заявява, че не се оказва натиск върху продуцентските решения и редакционната политика на медията винаги е била независима. NOVA, като отговорна медия, не може да бъде разпространител на фалшиви новини, защото защитава професионалните принципи на журналистиката. Реакцията срещу разпространението на фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура. 

NOVA се противопоставя на опитите независими редакторски решения на медията да бъдат използвани за политически цели. Отстояваме принципите на професионалнато журналстика, защото свободата на словото е и отговорност. 

А ето и позицията на Nova Broadcasting Group от вчера: 

"Епизодът от "Часът на Милен Цветков" на 25-ти юни не е излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки. 

Ръковоството на медиата посочва, че "Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение." 

Nova Broadcasting Group подкрепя и ще продължи да отстоява в своята дейност редакционната си независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми, и добрите професионални практики.

Добавете Вашия коментар

TOP