Нова тесла за шофьорите! Превишават скоростта с 10 км/ч и....

22 Ноември 2018 | 12:16
0 коментара
Общество

Добрата новина около новото ценообразуване на Гражданска отговорност (бонус-малус) е, че 80% от шофьорите няма да се бръкнат с повече от досегашната цена. Много голяма част от тях дори занапред ще плащат по-малко, оптимистично сочат изчисленията на Комисията за финансов надзор.

Един от всеки сто собственици на МПС обаче ще плати максимална цена за полицата, или с други думи – оскъпяването за него ще е 400%. Попадането в този клас се случва след виновно причиняване на смърт на пътя. Това е базата, от която тръгва общественото обсъждане на проекта бонус-малус.

Проектонаредбата ще е отворена за анализи и консултации с ресорните министерства и браншовите организации до началото на декември месец, пише „Марица“.

Равен старт 

Идеята е първата година всички шофьори да имат равен старт и да започват от базова цена. Тази цена засега е едно голямо неизвестно. Ориентировъчно тя ще е между 230-300 лева, колкото е средната цена на Гражданската в момента, предполагат застрахователи от Пловдив. Ключово ще бъде поведението на водача и колата на пътя през следващата календарна година. Тогава всяко нарушение ще води със себе си наказателни точки, които ще оскъпяват полицата. Стига, разбира се, КАТ да е засякъл надлежно прегрешението. Така например превишаване на допустимата скорост в населено място само с 10 км/ч ще носи 3 черни точки. 4 наказателни точки се дават при неправилно изпреварване. Шофиране в нетрезво състояние (под 1.2 промила) носи 7 наказателни точки. Също толкова получава водач, който е предприел опасни маневри или има „хулиганско поведение на пътя”.

В дебютната за бонус-малус година всички започваме от базов клас. Което значи, че и джигитите, и шофьорите със златен талон ще платят една и съща сума. При подновяване на полицата нарушенията се сумират и водят шофьора в по-висока ценова категория. Ако е изряден, то втората година ще получи бонус от едва 10%. При безрисково шофиране и липса на щети третата година отстъпката ще е пак 10 на сто, а оттам нататък цената ще пада едва с по един процент годишно. Докато стигне до 75% от базовата цена. Това е най-голямото намаление, и то при осем години изрядно шофиране.

Наказанията за нарушители са с далеч по-голяма стъпка. При преминаване в по-горен рисков клас Гражданската се оскъпява съответно с 10, 20, 30, 60, 90 на сто, в зависимост от нарушенията и черните точки, които се трупат.

Застрахователите виждат

В момента всеки редови собственик на автомобил може да направи справка на сайта на Гаранционния фонд колко инциденти има. Нужни са само регистрационният номер и номерът на рамата на МПС-то. Такива засечки правят и застрахователите. Неотдавна обаче всяка компания поддържаше свой черен списък с шофьори с нарушения и съответно оскъпяваше полицата им. Джигитите обаче имаха полезен ход – просто отиваха в друга компания. Имахме стар клиент, на когото при подновяване на полицата на лек автомобил излезе цена от 2300 лева, разказват стара история пловдивски брокери. Оказа се, че през годината той е причинил щета за тази сума и така застрахователната компания го санкционира. Сега вече всичко е на показ.

На кого е полицата

Гражданската ще се пише на колата, посочиха от Надзора. Правният режим в България позволява дадено МПС да бъде прехвърляно на друг само чрез нотариално заверен договор, като това не се отразява в регистрите на КАТ, обясняват от Комисията за финансов надзор. На практика автомобилът може да бъде шофиран от всеки само с писмено пълномощно или с устно разрешение. Така се създава реална възможност много на брой шофьори да предизвикат ПТП с една кола, обосновават се експертите на КФН. Според тях това е по-добрият вариант, защото у нас много често в едно семейство двама или трима членове управляват едно возило. Ако Гражданската отговорност е персонална, то би следвало да се платят повече от една застраховка за този автомобил, обосновават се от КФН. Има страни в ЕС, където в талона на автомобила изрично се вписват всички водачи, които имат право да го управляват. Това би позволило да се отчитат характеристиките на действителните водачи, но у нас не е така и затова този модел не работи, категорични са от Надзора.

Сделките с коли – голям пазарлък 

Според бонус-малус системата всеки автомобил ще е с нещо като досие. И ако с него са правени нарушения, ПТП-та и са причинени щети, то той става абсолютно непродаваем, тъй като купувачът ще е наясно, че ще има „бонус” от скъпа застраховка. Това е една от основните тези на противниците на новата методика. Всеки бързо и лесно ще може да прави справка в Гаранционния фонд и на тази база да иска отбив от продажната цена, контрират от Комисията за финансов надзор.

Реверанс за бизнеса 

В проектонаредбата изрично е посочено, че при тежкотоварните МПС-та с ремаркета максималното завишаване ще е 200%, защото полицата за тях така или иначе е доста скъпа. Обещанието дава глътка въздух за транспортния бранш, който така или иначе има доста други проблеми.

Добавете Вашия коментар

TOP