Нова присъда срещу адвокат от Разлог, измамил трима клиенти

17 Май 2019 | 07:35
0 коментара
Общество

Разложкият адвокат Пламен Щерянов получи поредна присъда  за нанесени неимуществени вреди на трима измамени от него клиенти. Адвокат Щерянов беше осъден на 8 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок в Районен съд – Дупница. 
В съдебна зала стана ясно, че през 2014 г. той взел пари от трима негови клиенти, за да ги представлява пред съда по дело за имоти в Якоруда. За целта те му подписали пълномощни. На няколко пъти адвокатът искал пари от ищците, като ги заблуждавал, че е извършил дадена юридическа услуга. 
През 2010 година по препоръка на познат към него се обърнал С. Ю. с молба за извършване на юридически услуги за придобиване на собственост върху имот в местността Джебре, землището на град Якоруда. След проведени разговори и предоставена консултация Щерянов се ангажирал с казуса и обещал да извади документи и да заведе дело за придобиване собствеността върху имота по давност. Първата поискана от адвоката сума за предоставяне на услугата била в размер на 450 лева. Жалбоподателят я заплатил веднага, но не получил документ или пълномощно. След тази среща обвиняемият три пъти ходил в Якоруда, за да види имота, като въвеждал клиента си в заблуждение, че има правомощия на съдия-изпълнител. За тези “огледи” той взел от пострадалия парична сума от 2000 лева, която била платена на ръка, отново без да бъдат оформени документи.
Използвайки убедително говорене и юридическа терминология, обвиняемият успял да създаде представа у С.Ю., че ще го снабди с документи и ще започне процедура, чрез която той ще придобие собственост върху недвижим имот по предвидения в закона ред.
С. Ю. повярвал на адвоката, снабдил го със скица, възложил геодезическо заснемане и започнал да очаква разглеждането на дело и постановяване на решение в негова полза.
Впоследствие Щерянов започнал да се укрива. При случайна среща Щерянов заявил, че има здравословни проблеми, от които се възстановява, като отново го уверил, че ще финализира предприетата процедура.
През май 2014 година по покана на адвоката якорудчанинът посетил кантората му, където му бил предаден нотариален акт, съгласно който той придобивал собственост върху желания имот в местност Джебре по давност. Няколко месеца по-късно измаменият посетил нотариус, посочен в получения от него документ, който след извършената проверка заявил, че такъв нотариален акт не е изготвян в неговата кантора и че документът е неистински.
Адвокат Щерянов е осъден да плати по 620,00 лв. на “ужилените” клиенти за нанесени имуществени вреди. Той има право да обжалва решението на Районен съд – Дупница пред Окръжен съд – Кюстендил. 
През 2018 г. Пл. Щерянов беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор с 5 години изпитателен срок за измама на същите клиенти, като е осъден да им изплати над 15 000 лв., които той е взел от тях. 
От Благоевград делото срещу Пламен Щерянов е пратено в Районен съд – Кюстендил, тъй като магистратите в Благоевград не пожелаха да разглеждат престъплението на колегата си от Разлог – бивш съдия. От Кюстендил делото е разпределено в Дупница.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP