Нова измама: Грабят с код “припаднах от жегата”

29 Юли 2015 | 08:55
0 коментара
Общество
Нова измама: Грабят с код  припаднах от жегата”

С нова измама с код „припаднах от жегата“ се ограбват столичаните в центъра на града и се пилее времето на лекарите. Около 19-20-годишно момиче се прави, че припада и след като загрижени столичани й се притичат на помощ като се обаждат на 112, тя ги обира. За този случай разказаха от Спешна помощ за „Монитор“, откъдето редовно получават сигнали свързани с въпросната девойка. За новия вид измама е уведомена и полицията.

Около 20 души бяха потърсили екипите на Спешна помощ в София вчера до 16 ч. следобед, съобщи д-р Бистра Стайкова. Сред тях има столичани, които са колабирали и вследствие на падането са получили травма на краката или ръцете. Има и един случай на 52-годишен мъж, който е вдигнал кръвно и получил инсулт.

Лекарски екипи се пилеят за ненужни сигнали по време на най-топлите месеци, съобщи още д-р Стайкова. Най-често безотговорни граждани виждат от колите си или от градския транспорт някой пиян, заспал или просто почиващ си столичанин и се обаждат на Спешна помощ, мислейки, че е припаднал, без да отидат до него и да проверят какво всъщност е състоянието му. Когато лекарите обаче отидат на място, най-често предполагаемият пациент вече си е тръгнал. Така безсмислено се пилее времето на така или иначе недостатъчното лекарски екипи.

„Това е безотговорно отношение, няма респект“, коментира лекарката. Горещините ще продължат и през следващите дни. Оранжев код за утре е обявен за 21 области в страната. Очаква се в някои части от страната живакът да удари 40 градуса. Вследствие на жегите пък в Пловдив се появи нова социална услуга. Младежи доброволци помагат на възрастните хора, като пазаруват и плащат сметките им вместо тях.

Така в най-опасно горещото време пенсионерите не поемат риск за здравето си, излизайки навън. Една от първите възползвали се от новата услуга е 60-годишната Мария Костова. Тя е с парализа и трудно стига до магазина. Така доставката на хляб, кисело мляко и зеленчуци се оказва спасителна за жената. Доброволците пазаруват поръчаните стоки от близкия пазар или квартален магазин. Услугата е напълно безплатна за хората, като пенсионерите плащат само стойността на продуктите.

Инициатор на помощта за възрастните в жегата е на районния кмет. Поръчките за доставка на продукти се приемат на телефона на районното кметство. Акцията ще продължи до края на лятото./БЛИЦ

Потреблението на ток удари 15-годишен връх

Между 13 и 14 часа вчера потреблението на ток е било най-голямото за последните 15 години. Така е бил подобрен рекордът за максимален товар на час отпреди три години, каза директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков пред БНР. По думите му статистиката за последните 15 години показва, че най-голям летен товар е постигнат през 2012 г. - 4858 мегавата. Вчерашният товар е с 20 мегавата повече от това, което е постигнато за последните 15 години за един час летен максимален товар.

Добавете Вашия коментар

TOP