Нова изложбена зала ще има Археологическият музей в Сандански

01 Декември 2017 | 10:06
0 коментара
Култура

Археологическият музей в Снадански временно няма да приема посетители заради ремонт на втората изложбена зала. Културният институт няма да работи от 4 декември. Реконструкцията на залата и новата временна експозиция ще превърнат  музея в модерно средище на познанието за историята на община Сандански.

През 2015 г.по проект „Зората на християнството“, реализиран от Община Сандански, бе извършена цялостна реконструкция на сградата на музея. 

Фондовете на музея съдържат хиляди експонати от праисторията до средновековието, но до настоящия момент, те са познати само на кръг от тесни специалисти. Младият екип специалисти в музея се е заел да промени това.

На първия етаж в музея жителите и гостите на града ще могат да видят живота в Партикополис през раннохристиянската епоха. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне, ще разказва на посетителите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите.

На втория етаж са обособени две самостоятелни пространства, където ще бъдат експонирани артефакти от праисторията до средновековието. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на древните жители на града, ще се насладят на прекрасните статуи на езическите богове и ще разберат как е протичала търговията в античния Партикополис.

Екипът на музея е подготвил още много изненади за посетителите. Защо градът е бил наричан курортът на римските ветерани и други интересни факти ще стане ясно след официалното откриване през януари 2018 година. 

„ Археологическият музей дълги години беше длъжник на жителите и гостите на Сандански. Наблягаше се на археологическите проучвания, а се забравяше музейната, популяризаторската и образователната дейност на музея. Надяваме се, с новата временна експозиция и прилагането на образователни програми да успеем да променим това.

За нас е важно, не само да покажем бита на древните жители, но и да помогнем на всеки посетител да интерпретира експонатите, чрез своя личен опит и да провокираме любопитство за повече знания. Целта ни е да дадем цялостен и атрактивен отговор на въпроса, най- често задаван от посетителите: Защо трябва да ме интересува това?", казват от ръководството на културния институт.

"С подкрепата на Община Сандански се надяваме да разрешим и друг дълго неглижиран проблем – опазването на движимите културни ценности от фондовете на музея“, сподели директорът на музея Антон Ковачев.

Добавете Вашия коментар

TOP