Нов трус - реформаторите излизат, ако пак се бламира антикорупцията на Кунева

14 Май 2016 | 07:36
0 коментара
Политика
Нов трус - реформаторите излизат, ако пак се бламира антикорупцията на Кунева

Абсурд е, докато Борисов е в Лондон на форум срещу корупцията, тук да спират закона, бясна е тя. Премиерът свика спешен коалиционен съвет

Ново напрежение в управляващата коалиция предизвика гласуването в антикорупционната комисия преди ден на закона срещу корупцията, изготвен от екипа на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева. 6-има депутати се въздържаха, само 4-ма бяха “за”.

Ако не мине законът, реформаторите ще напуснат управляващата коалиция.

Това е предупредил в прав текст съпредседателят на РБ и заместник на Кунева в ДБГ Найден Зеленогорски по време на среща на Бойко Борисов с коалиционните партньори, която се проведе в кабинета на председателя Цецка Цачева днес по обед, разказаха участници в нея пред “24 часа”.

“Мерките, включени в антикорупционния закон, са спешни, за да можем да покажем на децата си, че който не се съобразява с правилата, няма шансове за успех”, коментира Кунева на форума “Региони в растеж”, който “24 часа” организира в Русе.

“Следващите стъпки са свързани с това да си дадем сметка за ситуацията в държавата. Да направим не само призив за чиста среда, но и да кажем как ще го постигнем. Всеки да каже какво ще направи, за да се получи”, призова Кунева.

“Абсурдно е, докато премиерът Борисов е на среща на върха в Лондон за борбата с корупцията и представя усилията на страната ни в тази сфера, ресорната комисия по антикорупция в България да не приеме Закона за противодействие на корупцията по високите етажи”, коментира тя и пред БНР.

Водещата комисия - правната, още не го разглеждала, а регионалната го одобри.

“Народните представители очевидно продължават да се съмняват в анонимните сигнали. Сега има всички възможни изисквания как се подава сигнал. Изискванията към сигнала са най-важните нови елементи между първия и втория закон”, обясни тя разликата с първоначалния проект, бламиран м.г. от парламента. Министрите са овластени, гражданите - с много по-малки властови възможности, и чрез анонимните сигнали и те се овластяват и няма да се страхуват да съобщят за нередности, обясни още Кунева.

“Може ли МС да промени сегашния текст? Не, ние даваме на народните представители да кажат как виждат нещата. Законът няма да е на правителството, а на Народното събрание. Предложили сме балансиран текст, сега народните представители трябва да решат съобразно интереса на избирателите им”, заяви още тя.

 

Днес следобед партньорите от ГЕРБ, РБ и ПФ се събраха в Министерски съвет във формата Съвет за развитие. “Обсъдихме как да направим по-ефективен коалиционния диалог”, каза вицепремиерът и отговорник по коалиционната политика на ГЕРБ Румяна Бъчварова. Идеята е партньорите да стигат до общи политически решения преди важните гласувания в комисиите и в пленарната зала.24 часа

Добавете Вашия коментар

TOP