Ловешката полиция издирва избягал затворник, който е бил настанен в затворническо общежитие на облекчен режим. Той е работил на строеж на къща извън Ловеч, когато в един момент напуснал обекта.

Това се случило към 10:30 ч. в четвъртък сутринта.

Когато се разбрало, че мъжът е избягал, останалите затворници тръгнали да го търсят, информира NOVA.

По непотвърдена информация на телевизията, беглецът е рецидивист с 12-годишна присъда за изнасилване и грабеж. От тях вече 7 години са били излежани.

Поредният случай на бягство от затвор у нас

накара опозиционната партия БСП да поиска вътрешният министър Валентин Радев и министърът на правосъдието Цецка Цачева да дадат обяснения пред парламента в петък.

„Преди минути от интернет сайтове разбрахме, че както казва главният секретар, имаме нов случай на отклонило се лице от български затвор, а всъщност е избягало“, каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Иван Ченчев, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Чуйте се с професионалното ръководство на МВР, с министерството на правосъдието и преценете. Утре да се явят пред народното представителство министър Валентин Радев и министър Цецка Цачева – да чуем от тях какви мерки са предприети, каква е превенцията“, поиска той.

„За нас какво остава като народни представители,

може би да се надяваме, че ще бъде заловен по-бързо докато не си е пуснал брада“,

попита Иван Ченчев.

В отговор председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че ще разговаря с министрите.

Междувременно заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов даде брифинг в министерството във връзка със случая. „Поисках да ми бъде направена справка колко са лишените от свобода, които днес работят на неохраняеми външни обекти. Това са общо 802 души. Тук

въпросът въобще не опира до пропуски на надзорно охранителната дейност.

Тук става дума за принципен въпрос доколко обществото би било готово да промени основни принципи, заложени в Наказателния кодекс от 1968 г., където на труда се гледа като на основно средство за превъзпитание, както и дали законодателят би решил на лишените от свобода да им се забрани да работят. Тогава тези 802 души ще си стоят зад мрежите и много трудно биха могли да се отклонят“, коментира той.

Зам.-министърът отбеляза още, че към момента близо 7000 души изтърпяват присъда „лишаване от свобода“ в затворите в страната и няма как да им се осигури работа на територията на затворите. „Що се отнася до охраната на външните работни обекти, на мен и е много трудно да ви кажа, ако всички тези 800 души трябваше да бъдат охранявани днес, колко точно надзорно-охранителен състав щеше да ни трябва“, каза още Проданов.