Нов инициативен комитет поиска спешна консервация на Скаптопара

13 Септември 2018 | 15:00
0 коментара
Общество

Нов Инициативен комитет, подкрепен от над 1500 души, се обяви за спешната консервация и бъдеща социализация на археологическия обект край благоевградското село Покровник.

Председател на новия комитет отново е Лазар Андреев, който първи защити каузата за спасяване на древното селище. 

Последното становище на експертите бе, че древната находка, открита на трасето на Лот 3,1 на автомагистрала „Струма” не е част от Скаптопара, а е римска вила.

"Не искаме спорове и спиране на строителството на шосето. Настояваме за запазването на тази археологическа находка, това е втората по големина в България римска вила. Искаме всички компетентни институции да се ангажират и да дадат точни срокове и разчети как ще се премести обектът, за да бъде запазен в неговата цялост и по-късно да се пристъпи към неговата социализация”, заяви председателят на Инициативния комитет – Лазар Андреев.

Ако не се предприеме навреме консервация, то времето може да унищожи голяма част от ченните обекти в комплекса – баня, гробница и църква. Те очакват да се осигури и лесен достъп от бъдещата АМ „Струма” до древната находка, както и изграждането на паркоместа за автобуси и леки коли, посетителски център, търговски обекти за сувенири, заведения за хранене, които да го превърнат в атрактивна туристическа дестинация.

Според Здравка Чимева, която е част от Инициативния комитет, социализацията на обекта ще увеличи икономическия потенциал на община Благоевград.

"Вярвам, че ще срещнем разбиране от страна на кмета на общината – Атанас Камбитов, но е важно да ни чуят и държавните институции”, сподели Здравка Чимева, която е туроператор.

Тя и останалите благоевградчани са подготвили писмо, което ще изпратят до премиера Бойко Борисов и до министрите на културата и регионалното развитие и благоустройството. В него искат провеждането на среща в най-скоро време, за да стане ясно бъдещето на архиологическия обект. /Дарик/

Добавете Вашия коментар

TOP