Нотариални актове в Службата по вписванията разкриха: Шефове на ликвидираната ПК “Огражден” и ОКС изкупили на безценица активите й

14 март 2019 | 19:32
4 коментара
Нотариални актове в Службата по вписванията разкриха: Шефове на ликвидираната ПК “Огражден” и ОКС изкупили на безценица активите й

Членове на УС на обявената в ликвидация Потребителна кооперация “Огражден” – Струмяни, ликвидаторът на кооперацията и председателят на Областния кооперативен съюз в Благоевград са изкупили за 4 месеца най-апетитните обекти на “Огражден”, при това на безценица.
Кооперацията бе обявена в ликвидация заради натрупани задължения към НАП и ОКС през март 2018 г. и месец по-късно започва голямата разпродажба.
По данни от нотариалните актове в Службата по вписванията на 27 април 2018 г. е извършена първата продажба – социалният работник Страхил Борисов Богоев купува партерен етаж с разгърната застроена площ от 733 кв.м, представляващ търговски обект в с.Струмяни, за 70 000 лв.
На 16.05.2018 г. на Стефан Иванов Божинов, който по-късно бе избран за ликвидатор на кооперацията, е продадена двуетажна сграда – магазин с площ от 270 кв.м в село Каменица, за която той плаща 9000 лв. 
На 12.07.2018 г. с имот на ПК “Огражден” се сдобива и Павел Костадинов Георгиев, член на Управителния съвет на кооперацията. Той купува поземлен имот с площ от 636 кв.м, ведно с двуетажна масивна търговска сграда с разгърната застроена площ от 96 кв.м в село Горна Крушица, като за всичко това плаща скромните 13 000 лв.
На 13.08.2018 г. на РПК “Пирин”, представлявана от Илия Щърбев, е продадена двуетажна масивна сграда с разгърната застроена площ от 434 кв.м в село Игралище. За сградата без парцела “Пирин” плаща 34 000 лв. 
На 14.08.2018 г. ПК “Огражден”, представлявана от бившия ликвидатор Панайот Герасимов Витяков, е продала най-апетитния обект – фурната в с.Струмяни, за 14 800 лв. Сумата е повече от скромна, като се има предвид, че площта на фурната е 348 кв.м, в цената е включено и дворното място от 900 кв.м, а самата данъчна оценка на сградата е 21 952 лв. Купувач на обекта е “КООП ОКС” ЕООД, представлявано от управителя на Окръжния кооперативен съюз в Благоевград Владко Бангеев. Едноличен собственик на капитала на дружеството е “Областен кооперативен съюз – Благоевград”, който също се представлява от Бангеев, което прави сделката много любопитна. 
Фурната в Струмяни продължава да произвежда хляб и според данни на запознати при капацитет от 1000 хляба на ден месечната й печалба е около 8000 лв., така че ОКС отдавна си е избил парите за покупката. Едва ли е случайно, че през 2012 г. ПК “Огражден” е била на второ място в страната по финансови резултати за хлебопроизводство в системата на Централния кооперативен съюс, който включва всички български потребителни кооперации. 
Останалите магазини на кооперация “Огражден” са дадени под наем на ОКС – Благоевград, а някои от тях – преотдадени от ОКС на РПК “Пирин”, като от наемите по сметката на “Огражден” постъпват символични суми. 
Заради тези скандални сделки утре с подписите на 40% от членовете на ликвидараната ПК “Огражден” е свикано общо събрание. Дневният ред е къс -изслушване на ликвидатора Стефан Божинов за продажбите на активите на кооперацията през периода 3 ноември 2018 -15 март 2019 г., пълна ревизия за периода от обявяване ликвидацията на кооперацията 6 март 2018 г. до днес, избор на нов ликвидатор и възстановяване дейността на кооперацията с остатъците от активите й, ако има такива. Последното обаче би могло да стане само ако с парите от досегашните продажби и наемите “Огражден” е успяла да погаси задълженията си към НАП и ОКС, за които кооператорите също нямат информация колко са и каква част е погасена.
Припомняме, че струмянишката кооперация бе обявена в несъстоятелност заради задълженията й към хазната и принципала ОКС – Благоевград по настояване на Вл. Бангеев. В същото време задължения към ОКС в големи размери имат и ПК “Пирин” – гр. Разлог, чийто председател и шеф на УС до 12.03.2023 г. е Владко Бангеев, от което следва, че той дължи пари на себе си и ако реши да напълни касата на ОКС, трябва да бръкне в касата на ПК “Пирин”, тоест в другия си джоб. 
Като голям длъжник на ОКС запознати сочат и ПК “Братски труд” в гр.Кресна, чийто председател е Любомир Лазаров. Лазаров е и член на УС на ОКС – Благоевград, тоест и тук казусът с дълга е като при ПК “Пирин” – Разлог. Друг е въпросът, че въпреки тези задължения, до момента Бангеев не е и помислял да обяви в ликвидация разложката и кресненската кооперация, както направи с тази в Струмяни.
Част от кооператорите на ПК “Огражден” се бунтуват срещу ликвидацията й още от миналата година. Тогава техен съмишленик бе председателят на Контролния съвет Стефан Божинов, който наскоро стана ликвидатор. “За мен фалитът на ПК “Струмяни” е резултат от сделка между Витяков, потребителната кооперация в Сандански и ОКС в Благоевград”, обяви през март 2018 г. пред “Струма” председателят на КС Ст. Божинов. Явно след покупката на магазина в с. Каменица и избирането му за ликвидатор той коренно е променил мнението си по въпроса за ликвидацията на ПК “Огражден”. 
ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма


Компас публикува:
15 март 2019 | 11:11
Трите П движат света, май едно от тях се раздвижило и в ОКС.
Така публикува:
15 март 2019 | 08:39
Накрая удари кьоравото.
Naematel публикува:
15 март 2019 | 08:20
Na taia Seklecarka na Bangeev mai samocystvieto i doide v povece
ОКС публикува:
15 март 2019 | 07:25
Секретарката не му ли стана жена на тоя Бангеев

Добавете Вашия коментар!