Нощувките в къщите за гости в Гърменско скочиха драстично

19 Юни 2019 | 14:36
0 коментара
Бизнес

Рязко увеличение на нощувките и платените туристически такси от къщите за гости и малките семейни хотели отчитат от община Гърмен. 

Днес експерти от областната структура на Държавен фонд „Земеделие“ проверяват туристическите обекти, изградени по проекти с европейско финансиране в селата Огняново и Марчево. Преди това акция имаше и в община Сандански.

Въпреки че началото на проверките в къщите за гости беше обявено за днес, те са стартирали още в неделя.

В санданското село Лиляново е иззета цялата документация на къщата, построена от Янаки Червеняков, който наскоро беше уволнен за трети път от ДФ „Земеделие“.

Въпреки че обектът, построен с европейски средства, се води на неговата тъща, конфликтът на интереси е явен, заявиха от Фонда.

Вчера са проверявани обекти в туристическото село Огняново, а днес експерти влязоха в къщи за гости и в съседното село Марчево. 

Община Гърмен е рекордьор по брой на къщи за гости, признава кметът Минка Капитанова. За последните няколко години са изградени над 50 такива обекта. 

От момента, в който те са на прицел на контролните институции, рязко са се увеличили внасяните в общината туристически такси, изчислявани на брой нощувки.

„Това означава, че има завишаване на нощувките, които се регистрират и оттам завишаване на туристическата такса“, каза кметицата.

На въпрос дали има къщи за гости, които не работят като туристически обекти, Капитанова заяви:

„Имаме може би няколко бройки такива, които не се използват по предназначение, но това нека органите да си го проверят“.

Проверките ще продължат в атрактивното туристическо село Лещен, където се намират петте къщи за гости, построени от семейството на бившия народен представител от района Димитър Гамишев, който напусна парламента заради друг скандал./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP