Нощният труд става 0,15% от минималната заплата

14 Април 2020 | 10:42
0 коментара
Бизнес

Да се обвърже допълнителното възнаграждение за нощен труд с минималната заплата и да е 0,15% от нея за всеки отработен час, но не по-малко от 1 лв. За това се договориха социалните партньори в Националния съвет по тристранно сътрудничество. Предвижда се постановление за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, в която е регламентиран нощният труд, да влезе в сила със задна дата от 1 януари 2020 г.

Социалните партньори решиха основа на държавната помощ за работодателите по схемата 60/40 да е осигурителният доход на работника от януари. Компенсацията ще бъде 60% от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигуровки. При установено непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. От тези промени ще могат да се възползват и работодатели, които са подали заявление преди влизането в сила на постановлението. Отпада срокът (21 април 2020 г.) за подаване на заявление за компенсации по схемата 60/40.

Преди заседанието синдикатите предлагаха 100% да е компенсацията за заплатите до 800 лв., 80% за заплати до 1500 лв. и 60% за заплати до 2500 лв.

АИКБ настоява за еднократна компенсация от 1000 лв. за самонаетите, малките предприятия и независимо работещите като артистите. От организацията предлагаха работодателите да не дължат осигурителни вноски за времето на извънредното положение, както и да не плащат такса "битови отпадъци" и данък "сгради" за затворени обекти и предприятия за периода, в който не работят. 

КНСБ искат минималното обезщетение за безработица от 9 лв. дневно да се увеличи на 17 лв. и са изчислили, че за това ще са необходими допълнително 60,5 млн. лв. Мярката ще е за около 45 хил. души. 

КТ "Подкрепа" предлага въвеждане на отпуск от 30 дни за бременни, майки на деца до 12 г. и хора с увреждания по време на извънредното положение, който да се плаща като отпуск за временна неработоспособност. Подобно е предложението на КНСБ за родителите на деца до 14 г. заради затварянето на училища и детски заведения.

Двата синдиката предлагат да бъде гарантирано изхранването на най-бедните с еднократна помощ или с ваучери за храна за 363 лв. (линията на бедност за 2020 г.) за целия период на извънредно положение.

След Великден социалните партньори ще обсъдят нови мерки със социална и икономическа насоченост. Дотогава страните ще дадат становища по всички предложения, за да се прецени по кои има съгласие.

Добавете Вашия коментар

TOP