Норвежкият финансов механизъм предоставя средства за развитие на бизнеса

06 Март 2020 | 16:19
0 коментара
Бизнес

Представители на бизнеса от Югозападна България се запознаха днес с възможностите за финансиране на проекти в сферата на зелените иновации и  устойчивото бизнес развитие.

Информационната среща в Благоевград беше във връзка с втората покана за набиране на проектни предложения по компонент „Иновации за зелена индустрия“ на програма „Бизнес развитие, иновации и малки и средни предприятия“, част от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Програмата ще финансира инициативи, предложени от български предприятия в рамките на програмната област „Иновации за зелена индустрия”. Очаква се проектите да допринесат за развитието и прилагането на иновативни технологии, процеси и решения, както и за намаляване на емисиите на CO2 и по-енергийно ефективни производствени процеси.

Общият бюджет на поканата е 10 061 000 евро и тя е насочена както към малки и средни предприятия, така и към големи предприятия с не повече от 25% държавно участие. Кандидатите трябва да имат най-малко 3 години дейност към датата на крайния срок за подаване на проектни предложения. Няма ограничение по отношение на сектора, в който работят предприятията-кандидати, а в рамките на един проект могат да бъдат  ползвани различни категории държавна помощ.

Партньорството по проектите не е задължително, но партньорските проекти се насърчават и ще получат допълнителни точки по време на оценката. Допълнителни точки ще бъдат присъдени за сътрудничество с организации от Норвегия. Допустим партньор е всяко частно или публично юридическо лице – както търговско, така и нетърговско, регистрирано като юридическо лице в Норвегия или в България.

Минималната и максималната сума на безвъзмездното финансиране за всеки отделен проект е от 200 000 до 1 000 000 млн. евро. Размерът на гранта може да варира между 10% и 70%, в зависимост от вида на предоставената държавна помощ, размера на предприятието на кандидата и от други елементи, които са включени в разпоредбите на Регламента, които се отнасят за съответния проект.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 13.00 часа на 4 юни 2020 г.

Информационната среща в Благоевград беше организирана от Иновация Норвегия, в сътрудничество с Областен информационен център – Благоевград. Иновация Норвегия е държавна агенция към норвежкото министерство на търговията, промишлеността и рибарството. Агенцията  е и програмен оператор по програма „ Развитие на бизнес, иновациите и МСП“ в България.

Добавете Вашия коментар

TOP