Норуз - или една различна Нова година

22 Март 2019 | 08:18
0 коментара
Общество

С идването на пролетта наближават много поводи за празник, които да озарят ежедневието ни.

Пролетното равноденствие е много важно и дори свещено събитие в някои култури.

В негова чест персийските и тюркските народи празнуват Норуз, което за тях е началото на Новата година.

Персийското значение на думата „норуз” или „навруз” е „нов ден”. Празникът е древна традиция и няма нищо общо с религиозни обичаи.

Източник: iStock/Getty Images

Произходът на Норуз проследяваме назад в човешката история. Смята се, че по времето на Старото персийско царство празникът е бил почитан като част от обичаите на зороастризма.

Норуз продължил да се почита дори и след арабските завоевания, чак и до днес. Понастоящем празникът се отбелязва в деня на пролетното равноденствие.

Единствените, които празнуват Норуз в Близкия Изток, са потомци на хората, живеели по тези земи преди идването на арабите и разпространяването на исляма на Арабския полуостров.

На 30 септември 2009г. ЮНЕСКО официално обявява Норуз за част от списъка на нематериалното световно културно наследство.

Източник: iStock/Getty Images

Норуз се празнува от общности в много държави, сред които са Азербайджан, Албания, Босна и Херцеговина, Казахстан, Монголия, Туркменистан, Узбекистан и много региони в Русия (Башкортостан, Дагестан, Татарстан и други).

Казахстан е една от страните, които най-много почитат Норуз. В далечното минало древните казахи смятали този празник за деня на своя народ.

Норуз е и първият ден от Новата година според бахайската вяра.

Източник: iStock/Getty Images

Празникът Норуз, който е първият ден в иранския календар, съвпада с началото на месец Фаврадин. В Иран обичайно празненствата продължават 13 дни, като първите пет са посветени на посрещането на равноденствието и прекарването на време със семейството.

На празничната трапеза обикновено има кръгли питки от пшеница, ечемик или просо, царевица, боб, грах, леща, ориз, сусам.

В Казахстан обикновено един от хората на трапезата играе ролята на водещ и посреща всички със следните реплики:

„Поздравявам ви с празника Норуз! Нека бъде изобилие!”.

Vesti.bg. 

Добавете Вашия коментар

TOP