Ноемврийските зеленчуци, които задължително трябва да са на трапезата ни

17 Ноември 2019 | 17:51
0 коментара
Любопитно

Чували сме как през пролетта трябва да ядем характерните за сезона листни зеленчуци, а през лятото да наблягаме на сезонните плодове, слънчевите домати, краставиците, пипер и т.н.

Точно защото са сезонни и вероятността да попаднем на "истински" продукти, а не на пълни с пестициди, е много по-голяма. Но това важи не само за пролетните и летните зеленчуци и плодове, а и за есенните.

Отново трябва да се ориентираме спрямо сезона какво да попада по-често на трапезата ни. Ето кои продукти е добре да консумирате през есента и най-вече през месец ноември, защото те са не само пресни и вкусни, но и много здравословни.

Слагайте редовно на масата тези типични за ноември зеленчуци и ще се радвате на добро настроение и здраве.

Зеле

Ако все още не сте напълнили догоре бидона с кисело зеле, то непременно си оставете някоя и друга зелка, която да похапнете в свежо състояние. Зелето е много богато на фибри, на минерали и витамини. Но вероятно е най-ценно заради огромното си богатство от витамин С. И изненада - по-богато е на този витамин дори и от сочените за първенци в това отношение лимони и портокали. Особено когато е прясно, а не е подложено на термична обработка.

И това не е всичко. Зелето е подходящо и за детокс диети, както и за отслабване, защото е много ниско калорично. Има безброй рецепти за салати със зеле, така че импровизирайте и се наслаждавайте на вкуса му.

Моркови

Особено подходящи за консумация са през месец ноември, защото подсилват имунната ни система, а тя често е по-отслабена на прага на зимата. Те са много богати на бета-каротин (провитамин А), който пречиства токсините от организма ни и се счита дори, че ни предпазва от рак. За въздействието, което оказва консумацията на моркови върху очите си се знае- колкото повече моркови похапвате, на толкова по-добро зрение ще се радвате.

Праз

Празът започва да се появява на нашата трапеза именно през ноември и затова е добре да започнете да се информирате отсега какви вкусотийки с праз можете да си приготвите. Той има диуретично действие и е особено подходящ за консумация от диабетиците и хората, страдащи от подагра.

Брюкселско зеле

Не подценявайте този зеленчук през месец ноември, тъй като той не е нещо екзотично. По-скоро консумацията му не е широко разпространена у нас, но напразно. Тези мини зеленчуци са много богати на витамин С, на калий, калций, фосфор и цинк. Освен това брюкселското зеле е нискокалорично, което го прави чудесна храна преди започване на коледните празници.

Добавете Вашия коментар

TOP