Топенето на ледовете в Антарктика се ускорява все повече. Това утроява и скоростта на повишаване на нивото на световния океан, показват последните проучвания на международен екип от учени, обединени в проекта Ice sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise (Imbie), цитирани от БиБиСи.

Данните са събрани с помощта на сателити, които постоянно наблюдават региона. Последният анализ на информацията е направен през 2012 г. Новият анализ е към ситуацията миналата година, т.е. 5-годишен интервал.

Резултатите са притеснителни. Данните показват, че топенето се ускорява и то достига до около 200 млрд. тона лед на година. Това утроява и скоростта на повишаване на нивото на световния океан спрямо 2012 г. и тя вече се увеличава с по 0,6 мм на година, а общото годишно повишение на нивото е цели 3 мм. Общо за 25 години, Антарктика е загубила около 3 трилиона тона лед.

Данните показват, че основната част от загубите на лед са в западната страна на Антарктида. Там топли течения влизат под ледената покрива и топят глетчерите, които достигат океана.

"Твърде топло е за Антарктика. По-топло е с около половин градус по Целзий отколкото е подходящо за континента и това топи около 5 метра лед от основата му всяка година. А това се отразява на нивото на световния океан"м коментира Андрю Шепарт, който е ръководител на Imbie.

Космическите агенции наблюдават региона от 1992 г. насам. В почти всички райони има значително завишаване на топенето на ледовете. В западната част през 1992 г. са се топели по около 53 млрд. тона лед на година, докато през 2017 г. вече се топят по 159 млрд. тона на година. На Антарктическия полуостров за същия период топенето се е повишило от 7 млрд. тона годишно до 33 млрд. тона на година.

Единствено в източната част има прираст - около 5 млрд. тона на година. Това е крайно недостатъчно да компенсира загубите и за периода от 1992 г. до 2017 г. само Антарктика е допринесла за повишаването на световния океан с повече от 7,5 мм.

Според учените намаляването на леда ще освободи натиска върху земята и тя ще се повдигне, което от своя страна ще изолира част от леда и глетчерите от водата и ще намали темпото на топене. Това пък ще промени цялата динамика на теченията и ще доведе до започване на трупане на нов лед. Целият този процес обаче ще е твърде бавен, за да може да компенсира глобалното затопляне, което е причинено от човека и е в основата на бързия процес на топене на ледовете.

Imbie има и готов модел, който прогнозира какво ще се случи до 2100 г. Според него нивото на океана ще се повиши с 50 см. до 60 см., което ще се отрази сериозно на всички крайбрежни градове. Освен това обаче ще промени и много други фактори в климата, като ще допринесе за по-силни бури с много обилни валежи и по-чести наводнения. Учените казват, че правителствата вече трябва да взимат всичко това предвид при планирането на бъдещето и защитата на крайбрежните населени места.

Vesti.bg.