Ниски цени на плодовете и зеленчуците на борсата край Карналово

09 септември 2018 | 13:46
0 коментара
Ниски цени на плодовете и зеленчуците на борсата край Карналово

Борсата за плодове и зеленчуци край петричкото село Карналово е препълнена със стока, а цените са стигнали до най-ниските си стойности.

Въпреки това купувачи почти няма. Търговците отчитат дневно минимални печалби, заради отпускарския сезон.

Производителите търпят и големи загуби, защото не могат да пласират продукцията си, а в края на деня трябва да я изхвърлят. На най-голямата борса в региона се предлагат само сезонни плодове и зеленчуци - българско производство. Стопаните се оплакват, че ежедневно изхвърлят залежалата си стока, която загнива заради липса на купувачи. Какви са цените на борсата в Кърналово.

Цените на зеленчуците на борсата в Карналово са почти символични. Килограм български домат първо качество се предлага за около 0,70 стотинки, а едрите червени чушки достига до 1 лев и 40. 

“След 20 този месец почва да се раздвижва пазара. Като се върнат хората от почивка почват да слагат чушки, домати, корнишони”, казва търговец.

Не всички производители обаче са договорили изкупуването на продукцията си със собственици на търговски обекти и разчитат на местни клиенти.

“Зле доматите седат, паднаха цените. Няма млади хора тука, останаха само пенсионерите и няма кой да пазарува”, споделя пък жена.

Според търговците до края на септември цените на зеленчуците ще се запазят ниски, а така и приготвянето на домашна зимнина излиза най-евтино.

Павлина Димитрова, купувач: “След като има на пазара защо да не се възползваш от цените им. Естествено българската чушка не може да се сравни с другите и като качество, и като вкус по-различно, нашата лютеница си е по-хубава.”

Производителите предупредиха обаче, че цените на най-купуваните български зеленчуци ще се покачат в началото на септември, заради очакваното засилено търсене.

За сега българските производители не се ангажират с колко точно ще поскъпне стоката им. Но очакват само след месец цените да станат двойно по-високи.

По-евтини, но и по-малко търсени на борсата са гръцките зеленчуци, защото според купувачите българското производство е по-качествено.


Добавете Вашия коментар!