„Искаме изслушване на премиера Борисов да бъде първа точка в Народното събрание утре”, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Искаме анкетна комисия в парламента, която да изясни всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ. Смятаме, че политическата отговорност е лична на премиера Бойко Борисов”, добави Нинова.

„Досието по приватизацията на ЧЕЗ заминава за прокуратурата”, посочи още тя.

БСП е категорично против тази сделка, която Нинова определи като неясна и задкулисна.

„Не се знае кой е крайният купувач, не се знае кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството. Правителството на Борисов принася в жертва 3 млн. българи, които са клиенти на дружеството“, смята Нинова.

„Искаме спиране на сделката чрез всички законови механизми. При откриване на нова процедура нашата позиция е, че държавата трябва да участва наравно с други купувачи на пазарен принцип, а не да се национализирана. Това няма да бъде прецедент за правителството на Борисов. Подобни държавни дружества има и в Европа”, подчерта лидерът на БСП.

Нинова уточни, че в 11.00 часа в четвъртък има среща с чешкия посланик, на когото ще връчи писмо с въпроси към чешкото правителство. Към останалите въпроси БСП ще попита посланика какви гаранции са дадени за сделката пред чешката държава, кои банки или офшорни компании ще извършват плащането и верен ли е слухът, че плащането вече е извършено в петък.

„Питам г-н Борисов, нарушил ли е стратегията за приватизация като продаде остатъчния 33-процентен дял? Нарушил ли е държавният интерес, когато през 2011 г. той продаде 33%. При какви услови е продаден? Има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ условие, че купувачът ЧЕЗ, ако тръгне някой ден да си продава акциите трябва да уведоми писмено, предварително, с точен срок – продавача – т.е. българската държава“, запита Нинова.

Според нея Гинка Върбакова е подставено лице и някой друг стои зад сделката.

Корнелия Нинова заяви още, че оставката на енергийният министър е бил панически ход, за да се спаси положението. „Поредният изгорен бушон, с който смятаха, че нещата ще приключат”, предупреди лидерът на БСП.

Източник: БГНЕСБТАNova.bg