Остра реакция на Корнелия Нинова след решението на правителството да даде 43 млн.лв. за  терен във Варна, известен като „Дупката”. Той е собственост на бившия депутат от БСП Георги Гергов и общината иска до го купи, предаде NOVA.

Нинова твърди, че сделката е задкулисна, а цената - завишена. От общината отхвърлиха обвиненията.  

Реакцията на лидера на червените дойде от социалните мрежи. Нинова заподозря социалиста Георги Гергов в пореден опозиционен залп срещу нея. А правителството - в задкулисна сделка с Гергов. Според Нинова цената на сделката била завишена четири пъти. 

"По информация, включително и на наши общински съветници, тя е на завишена цена. Оценявам го като част от задкулисието. От това да смесваш политика с бизнес. И да се харчат обществени ресурси за частни интереси", е мнението на Нинова.

Не на това мнение обаче е председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. По думите му цената на сделката е за цялостен инвестиционен проект, който предстои да бъде реализиран, а не само на цената на земята. 

“Сделката, която се коментира, не е за конкретен терен. Тя е по отношение на 100 % от капитала на търговско дружество ЦУМ - ВАРНА АД. Не смятам, че днешната или тазседмичната сделка е форма на задкулисие. Напротив - тя е разрешение на един дългогодишен проблем, който има Варна“, каза председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов.

Теренът в центъра на Варна, по-известен като "Дупката", днес се ползва като паркинг. Причината е спрян строеж на търговски център, който започнал през далечната 1986-а година. По-късно "Дупката" става собственост на дружество на бившия червен депутат Георги Гергов. От години Община Варна иска да закупи терена, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на морската столица.

 “Мястото е емблематично за Варна. Искаме да подобрим средата там. Имаме нужда от този терен, който трябва да се превърне във визитка на града ни“, допълни още Балабанов.

От финансовото ведомство обясниха, че на правителството било предложено да одобри допълнителен трансфер по бюджета на Община Варна в размер на 43 млн. лв. във връзка с решаването на дългогодишен инфраструктурен проблем, свързан с терен в централната част на града.