Нинова поиска от председателя на ЕП да се разграничи от Джамбазки

13 Август 2018 | 17:21
0 коментара
Политика

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и до председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман във връзка с изказването на евродепутата Ангел Джамбазки, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Обръщам се към вас във връзка с недопустими изявления на член на Европейския парламент в българските медии. Ангел Джамбазки, в интервю за електронно издание, отрича правото на най-голямата опозиционна партия в България да коментира важни национални въпроси и заявява: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел".

Това не е изолиран случай. За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери“, заявява Нинова.

Тя отбелязва, че "в годините на прехода след 1989 г., в условия на най-тежка политическа конфронтация, никога народни представители и политически фигури не са си позволявали подобни крайности, призовавайки към физическо унищожение на политически опоненти". Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа, пише Нинова.

Когато подобни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз вярвам, г-н председател, че е Ваше задължение да се разграничите и да предприемете възможните мерки в институцията, която е символ на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с поведението си един неин член поставя кафяво петно“, пише лидерът на БСП.

Тя подчертава, че Джамбазки е член на една от съуправляващите партии в България - ВМРО, и досега никой от неговата партия и от управляващата коалиция не се е разграничил от думите му.

"Знаем, че политическият дебат понякога е остър и агресивен между различни по своята идеология партии , но когато езикът на омразата завладява този дебат, когато последователно се създават предпоставки омразата да премине от говорене към действие, наша обща отговорност е да използваме всички възможности да го пресичаме и да показваме ясно, че  спазването на човешките права и толерантността са ценности, които Европейският съюз и неговите институции ще отстояват без колебание", пише още Нинова.

В интервю преди два дни евродепутатът Джамбазки коментира отношенията ни с Македония и посочва, че "комунистическата партия на Македония, която заедно с югославската, гръцката и българската комунистическа партия, след решението от 1934 година, създадоха фалшивата македонска нация".

Борисов за изказване на Заев: Всеки да си мери приказките

Зоран Заев се извини за коментарите за Илинденското въстание

"Нашият национален интерес е категорично Македония да стане част от ЕС. Има такива, които наливат масло в огъня, визирам председателя на БСП. Струва ли ви се редно и нормално председателя на тази партия и членовете й да говорят по темата с Македония? Те дори не се извиниха след 89-та година. Едно време се целуваха с Местан и правеха други съвкупления, но никога не се извиниха за това. Хиляди безименни гробове, заради предателската политика на БСП. Те са отговорни, че има македонска нация. Всичките до един са за разстрел", казва той.

Днес пиарът на ВМРО Екатерина Анева отговори на Нинова с пост във "Фейсбук". Анева заявява, че с писмото си Нинова "каляте България пред Европа, при това с фалшиви новини".

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP