Нинова: Не е възможно програмно правителство! Какво е то - политическият елит да краде заедно?

23 Декември 2018 | 07:29
0 коментара
Политика

Думата на 2018 г. е "скандал", посочи в предаването "Годината" на Дарик радио лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Според нея битката срещу Истанбулската конвенция е била една от най-тежките за БСП през годината.

Антиевропейско ли е да браниш семейните ценности, попита тя, обяснявайки защо БСП е против Истанбулската конвенция.

Тя припомни, че е имало мисия от ПЕС в София, свързана с конвенцията, за да оказва натиск върху българските социалисти.

 

„Това е едно събуждане на гражданска енергия, което видяхме и при Истанбулската конвенция. Всъщност това са двете събития на 2018 г. Преди две години, когато пледирахме за еднакво качество в храните, това беше определено като антиевропейско поведение, а днес е обратното. Сега се твърди, че да си срещу Истанбулската конвенция е антиевропейско. Антиевропейско ли е да браниш Конституцията, да браниш семейните ценности, да браниш културата на българското общество? Не, не е антиевропейско. Не можем да се съгласим категорично да има трети пол, както и децата сами да имат възможност да определят своя пол. Много дълго я водихме тази битка и това беше най-трудната ми битка през 2018 г., защото срещу нас освен ГЕРБ бяха и партии от нашето ляво европейско семейство - ПЕС, имаше и вътрешен натиск, имаше и външен натиск от Европа“, заяви Корнелия Нинова.


Нинова посочи, че не е отишла на конгреса нас ПЕС в Лисабон, защото там заедно с подкрепата за Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН, в общ пакет е трябвало да се гласува за всички политики в Европа.

 

„И ти нямаш избор – или гласуваш всичко в пакет и го одобряваш, или ставаш и напускаш, както направи нашата делегация. Моето неприсъствие там е знак за несъгласие. Пратиха ни специална мисия от ПЕС да ни притиска в България, но удържахме и на този натиск, каза още лидерът на БСП.

 

Нинова посочи, че предизборната кампания за евроизборите ще бъде да се гласува за представители на БСП в европейския парламент, които са против Истанбулската конвенция и против пакта за миграцията на ООН.

 

„Към момента няма яснота за листите, те ще се редят от март нататък“, обясни тя и посочи, че мнението на БСП споделят и други леви партии в ПЕС като тези на Полша, Чехия и Словакия.

 

„Правителства се клатят заради такива теми, виждате какво стана в Белгия. Тези две теми – Истанбулската конвенция и Пактът за миграция на ООН, не са партийна тема и в различните партийни семейства има различни мнения. Дори и в ЕНП натиснаха ГЕРБ за Истанбулската конвенция – те я приеха, внесоха я, противопостави се българското общество и те се дръпнаха“,каза още Нинова и посочи, че по тези теми не трябва да има деление на ляво и дясно.

 

Гласувайте за нашите кандидати и те ще отстояват тези ценности, подчерта Нинова, обяснявайки как БСП ще води кампанията си за ЕП, след като нейните евродепутати ще отидат в групата на ПЕС. А ПЕС е за Истанбулската конвенция и Пакта за миграция.

В нашите партии има различни мнения, посочи Нинова.

 

И обърна внимание, че противоречие има и в десните партии. Припомни, че от ЕНП са натискали ГЕРБ за ратификация на Истанбулската конвенция, както и по Пакта за миграцията.

 

Със Сергей сме на едно мнение за Шенген, каза Нинова. И тя като президента на ПЕС Сергей Станишев, че България трябва да бъде приета в Шенген с всички граници.

 

„България трябва да бъде приета напълно, защото изпълни изискванията за това – трябва да бъде приета и по вода, и по суша и по въздух, защото това е националният интерес на България“, заяви тя.

 

Ние не сме против еврозоната, не сме взимали решение по въпроса, това ще стане на конгрес, каза Нинова.

 

Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани с идеята за програмно правителство, лансирана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Къде е програмата на програмното правителство? ГЕРБ отрекоха нашата "Визия за България" преди да я прочетат", посочи лидерът на БСП. Каква програма ще изпълняват, попита риторично лидерът на левицата.

Какво е това - политическият елит да краде заедно ли?, попита още тя.

Нинова отново припомни призива на БСП с проекта "Визия за България" - смяна на модела на прехода и на срастването между бизнес и управляващи.

 

„Безпринципно е. Няма как да стане това. Ако се прави такова правителство, то би трябвало да е на базата на приоритети, на програма. Къде е тази програма при другите партии? Ние излязохме със своята визия за България. Да видяхте някакво разбиране в основния ни политически опонент ГЕРБ? Без да са я чели започнаха да говорят срещу тази визия. Имаме много сериозни програмни различи с ДПС. Те например никога да приемат да се отмени плоският данък. Ние пък този път ще стоим твърдо зад това или те никога няма да приемат нашето предложение за промяна в здравната система. И за държавното и общинското осигуряване те искат много здравни каси, разхвърляне на частни каси и т.н. Ако ще се правят програмни правителства просто политическият елит да се събере, да си седне на масата и да си краде заедно, няма да стане! Ако ще се прави програмно правителство на базата на приоритети и програми, то е видно, че ние не можем да изработим общо програмно правителство. Това е размиване на отговорност“, бяха точните думи на Корнелия Нинова.

 

„Отиваш на избори с ясни обещания, печелиш или си на второ, трето място, управляваш или си в опозиция и изпълняваш това, с което си отишъл на изборите“, категорична е лидерът на БСП.

 

Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани със завършилото европредседателство.

По думите на лидера на БСП българското европредседателство е било успешно технически и организационно, въпреки скандалите и разправиите, но като резултат в политиките - не.

 

„Например, изконна българска ценност, за която бих искала да се борим и да възстановим, е свободното движение на хора, стоки и услуги. Точно по нашето председателство възникна големият проблем по пакета „Макрон“, който приключи с лошо решение преди седмица за българските транспортни фирми, шофьори, камиони. И това стана, когато ние бяхме председатели, а можехме много по-силно да търсим съюзници, да намерим и в другите държави подкрепа, да направим по-голяма група, с която да защитим интересите на малките държави от Централна и Източна Европа срещу големите, които наложиха своя интерес в тези решения“, посочи Нинова.

 

От левицата са категорични, че този парламент е изчерпан - и като потенциал за работа, и като кредит на доверие. За това няма как в рамките на това Народно събрание да бъде излъчено ново правителство. 

Решението да се купи или не Ф-16 ще бъде базирано единствено на националния интерес на България, посочи Нинова. Решението ще бъде взето от парламента, днес е рано за този въпрос, защото не знаем условията, не скри Нинова.

 

По темата за проверка на пътищата, за която от БСП настояват, Нинова заяви, че за значимостта на искането им свидетелства конкретно събитие - едрият бизнес, който протестира срещу опозицията.

 

"Кой им даде този съвет - да изкарат 1000 машини срещу искане за проверка, прозрачност и борба с евентуална корупция? Това не се е случвало в политическата история на България - едър бизнес срещу опозиция в запазване на статуквото и искане на оставки на опозиционни депутати по повод настояването им за проверки", заяви тя. Нинова поясни, че това е доказателство, че БСП не иска да бори корупията само на думи и че ще изведе този въпрос докрай.

 

По повод писмото на Станишев до БСП, Корнелия Нинова каза, че е било много хубаво и съдържателно. "То е за бъдещето, за изборите в България, за кондицията на левицата в Европа", обясни тя.

 

По темата за промените в закона за изповеданията, Нинова разказа, че идеята за този законопроект е възникнала при президента Радев на Консултативен съвет по национална сигурност. По думите й законопроектът е бил направен и подписан от всички. Между първо и второ четене са били внасяни допълнителни текстове от Йордан Цонев и Цветан Цветанов.

 

"Никой не пита третия вносител - БСП. Срещнахме с патриарх Неофит и ръководството на Българската православна църква - той ни обърна внимание кои текстове са неподходящи. Поискахме становището по всички текстове на Българската православна църква и обещахме БСП да се придържа към написаното и да го подкрепим. Това и стана. Взехме становището и в залата гласувахме по начина, по който те искаха", обясни Нинова.

 

"Научих много нови неща през 2018 г. Едно дете ме научи да правя оригами. Детето е с увреждания. Тези два часа ми дадоха много, различно е и не мога да го обясня", каза Нинова.

 

По повод научно-изследователски кораб на България, тя коментира, че такова решение ще бъде подкрепено от БСП, защото науката и образованието ще ни извадят от състоянието, в което се намираме.

 

Думата на 2019 г. е "възможност", заяви Корнелия Нинова.  Възможност да върнем Европейския съюз към изконните му ценности, тъй като ни предстоят европейски избори, възможност да променим България и възможност всеки да промени живота си към по-добро, ако бъде активен и има свободата да говори.  

 

Тя пожела хубави празници, топлина, уют и здраве на слушателите. "Дано 2019 г. да е мирна и по-добра за България", заключи Корнелия Нинова.

Добавете Вашия коментар

TOP