Нинова: Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът!

15 Февруари 2019 | 08:57
0 коментара
Политика

Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по проекторешението, внесено от партията, за смяна състава на ЦИК.

 

„Уважаеми български граждани, колкото и да се опитват да заглушат дебатите и истината през нощта управляващите, знам, че това, което днес ще кажем тук, ще стигне до вас.

Днес управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ви отнеха правото да гласувате с преференция, да гласувате машинно, да обжалвате решения пред ВАС и да не изреждам още.

Залата беше пълна. Гласуваха всички по няколко пъти.

Сега обаче, когато трябва да се дебатира въпроса ще има ли върховенство на закона в България, тях ги няма. Традиционно“, заяви лидерът на БСП, предаде Агенция „Фокус“ 


„Днес няма да ви убеждавам колко е важно и съществено да се спазва законът. Ще ви кажа колко са несъстоятелни техните аргументи да не се отвори процедура за избор на ЦИК“, каза още Нинова. 

 

„Тази сега действаща комисия е избрана от Народното събрание на 20 март 2014 г. Първите избори са на 25 май 2014 г. два месеца по-късно и нямаше хаос. Проведоха си ги добре. Тогава пак са били избори за ЕП. В същата година през октомври 2014 г. тази избирателна комисия е провела парламентарни избори“, допълни още лидерът на БСП.

 

Във връзка с твърденията на управляващите, че ЦИК е назначена от БСП и на въпроса защо да се сменя, Нинова коментира: „В това изречение, в този факт, колега има две фалшиви новини. Първата е, че комисията е назначена. Комисията се избира от Народното събнание и не се назначава от една партия и от президента. Дали е от БСП.

 

Някой направи ли си труда да види вие какво сте направили. Как сте гласували, помните ли.? Защо да помните“, аргументира се лидерът на БСП. 
По думите й ГЕРБ в сегашната комисия имат 7 души, БСП – 6, ДПС – 3, НДСВ – 1, РБ – 1, Бареков 1, АБВ – 1, „Воля“ – 1, и „Обединени патриоти“.

 

Нинова попита защо Цветан Цветанов не е на работа цял ден. „Кажете му на него, че е главен автор на най-фалшивите новини в държавата, когато лъже, че ЦИК е назначена и се доминира от БСП. Не 6, 16 да имахме от тези 18, пак щяхме да искаме да се спазва закона. 


По думите й по логиката, че комисията се е сработила, защо трябва да има парламентарни избори, и избори за ВСС.

„Що за логика е уважаеми колеги. Този аргумент е посегателство върху държавността. Вие оспорвате мандатността като основен принцип. Това е най-опасното“,защити тезата си Нинова. Тя посочи, че ГЕРБ имат една цел – фалшифициране на изборите и налагане на диктатурата на режима „Борисов“. 

Добавете Вашия коментар

TOP