Нинова: Конституцията не позволява да приемаме дистанционно закони

01 Април 2020 | 12:09
0 коментара
Политика

Всички депутати преминават тестове за коронавирус, след като вчера се оказа, че колегата им от ДПС д-р Хасан Адемов е с положителна проба. Народните представители се тестват с PCR тест в две болници – държавната ВМА и частната „СофияМед“. Това видя екип на БГНЕС. Първи гърлен секрет дадоха депутатите от парламентарната група на БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза за БГНЕС, че е притеснена от заплахата, но изпълнява това, което трябва. Нинова посочи, че за последно е видяла Хасан Адемов, който е с положителна проба за коронавирус, в последния работен ден на парламента, когато в пленарна зала са гласували разпускането на парламента. Тя добави, че тогава той е бил с маска и не е забелязала влошаване на здравето му.

Корнелия Нинова коментира и предприетите от здравните власти и държавата мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

„Здравните мерки, мерките на лекарите – с уважение. Тези, които правителството прави, са доста хаотични. Само вчерашния ден да вземем – министърът на здравеопазването си смени заповедта за маските буквално за часове. И това не е единствен случай. Сутрин правят едно, на обяд друго, вечер трето, объркаха хората“, заяви Нинова и подчерта, че глобите за нарушение на мерките са твърде високи.

Попитана дали сега е съгласна, че парламентът е трябвало да премине в извънреден режим на работа, Нинова не даде конкретен отговор, но заяви, че парламентът трябва да намери начин да работи. Лидерът на левицата каза, че този въпрос е бил обсъждан на председателския съвет, който се проведе по-рано днес.

„Сега вече и управляващите смятат, че парламентът трябва да работи, защото искат актуализация на бюджета. Обсъждахме няколко варианта как да стане това, но окончателно ще го решим, след като всички депутати минат на тестове и се видят резултатите. Имаше всякакви предложения – от електронно-дистанционно дебатиране чрез софтуерен продукт, който да се инсталира на компютъра на всеки депутат и през телефоните ни. Само няма да може да гласуваме, защото конституцията го забранява. Там се иска лично присъствие на гласуване и експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск да гласуваме дистанционно, защото тези актове могат да паднат при обжалване“, разкри част от дебата Нинова и добави, че сред останалите идеи са депутатите да влизат по групи при гласуване в пленарна зала, за да може да се спази дистанцията помежду им, или да се приложи механизма на тайното гласуване.

„Обсъжда се вариантът да се преместим в по-голяма зала – в Партийния дом или НДК. Този въпрос остана отворен“, каза още тя. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP