Нинова: Искаме актуализиране на доходите в бюджет 2019, хората не могат да оцелеят с 200-300 лева!

20 Септември 2018 | 07:11
0 коментара
Политика

Ще настояваме в бюджет 2019 г. за актуализиране на доходите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във Велико Търново, където представи проекта на левицата "Визия за България", предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. 

„Разбира се, за доходите ще имаме специална част в бюджета с предложение за тяхното актуализиране. От години наред настояваме да се намери начин да се преизчислят старите пенсии, тъй като са много ниски. Цените хвърчат нагоре. От 1 октомври ще се вдигнате и газ, и парно, и топла вода. Хората с 200-300 лева не могат да оцелеят. Така че политиката по доходите трябва да е много сериозно преосмислена от следващата година“, допълни Корнелия Нинова. 

Тя подчерта, че тази година проектът на опозицията за разпределение на държавните средства през 2019 година ще съответства на идеите, заложени във „Визия за България“. 

"5% диференцирана ставка на ДДС за храни ще предложи БСП в своя проект за държавен бюджет за 2019 година", каза Нинова и допълни, че в момента се обсъжда дали предложеният от оглавяваната от нея партия бюджет да включва и намалени ставки на лекарствата и бебешките храни. Нинова поясни, че се предвижда в проектобюджета на БСП да бъде включено и създаването на фонд, който да подпомага българското производство и българските предприятия. 

По отношение на частта "Земеделие“, Нинова заяви, че от БСП ще предложат да се сложи таван на субсидиите, както и преразпределянето им към производството на плодове и зеленчуци. 

„Както знаете, 10 фамилии в България получават 75% от субсидиите в земеделието и то в зърнените храни, което ощетява другите. Ние имаме плодородна земя за отглеждане на плодове и зеленчуци, а внасяме всичко отвън“, допълни Корнелия Нинова. Тя съобщи, че БСП ще има предложение и по отношение на общинските бюджети. „Средствата за общините не се бюджетират правилно от правителствата на Борисов. Приема се един бюджет, а след това с постановление на Министерски съвет се отпускат в едно решение 110 млн. лева допълнително за определени общини на ГЕРБ и ДПС“, посочи лидерът на БСП. 

"Не стига, че управляващите убиха българските производители, а сега го докараха правителството на Борисов да се моли на веригите да спасят народа от цената на хляба", коментира още Нинова. 

"Днес имаме един много ярък пример какво значи да поставиш държавата на колене в зависимост от големите. Прочетохме, че правителството е отишло да помоли търговските вериги да не вдигат цената на хляба и да работят без печалба. Това е антипазарно, антилогично, антиевропейско. Как може една държава с целия механизъм и институции, с който разполага, да постави цялата държава на колене в молба към пет големи търговски вериги да спасят народа от глад. Това е абсурдно. Това е най-ярък пример, че няма държавност и че няма институции и всички сме поставени в подчинение на няколко големи", каза Корнелия Нинова. 

Позовавайки се на социологически проучвания, Нинова отчете, че през последния един месец рязко се е увеличил процентът на българите, които очакват предсрочни избори. В тази връзка лидерът на БСП подчерта, че оглавяваната от нея партия има готовност за нови избори. По думите й целта на обсъждането на проекта „Визия за България“ е да се коментират с българските граждани проблемите в страната и да се намери тяхното решение. 

„Друг път тръгваме на избори с предизборна програма. Отиваме и казваме „БСП ще направи това, когато спечели избори“. Сега подходът ни е друг. Идваме с идеи и бихме искали да направим, колкото се може повече наши съграждани и сънародници съавтори на тази програма", коментира тя и уточни, че идеята е българите да предложат и посочат проблемите и как виждат решението им. 

Нинова подчерта, че една от основните теми, заложени в проекта „Визия са България“, е премахване на монополите. По думите й от БСП са подготвили анализ на съществуващите монополи в Българи, на базата на който ще бъде изготвен пакет от антимонополно законодателство.

Добавете Вашия коментар

TOP