Никулден може и без шаран, но е важно да има риба на трапезата

06 Декември 2017 | 00:01
0 коментара
Общество

Никулден може и без шаран, но е важно да се почете традицията и да има риба за празника. Такова е мнението на българина преди празника. Разбира се има и такива, за които шаранът неизменно трябва да е част от никулденската трапеза.

Вярванията нареждат Свети Николай като патрон на рибарите - господар на целия подводен свят. Вярва се, че шаранът се приготвя като жертва в чест на светеца. Разказва се легенда, че докато Св. Никола плавал с лодката си в морето, заради силни вълни подът на лодката се пропукал. Имало опасност той и спътниците му да се удавят, но Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината.

Дали шаран или не, едно е сигурно, на 6-ти декември всеки трябва да хапне риба. Затова е и обичайна гледката в дните преди празника на местата, където се продава риба да се извиват опашки. Така беше и в дните преди Никулден на Женския пазар в София - тук вече имаше хора, които се подготвят да посрещнат празника. И може би донякъде противно на новата българска традиция - цените да се качват, вместо да падат за такива празници, тук хората не се оплакваха от спекула. Поне в дните преди празника за купувачите, цената на рибата е или „горе-долу”, или без спекула и приемлива.

На пазара килограм шаран може се намери за по 5.50 лв. - 6.50 лв. Килограм Сом за 6.50 или 7.50 лв., толстолоб върви и за 3.50 лв. килограма, същото количество за паламуд е от 6.90 лв. до 10 лв. Килограм скумрията пък се продава за 4.30 лв. – 4.90 лв., килограм от чистена такава риба е 6.30 лв., чистена пъстърва струва 9.20 лв., може да купите дори щука за 10 лв. кг. или акула – за по 8.90 лв. Вярва се, че шаранът се приготвя като жертва в чест на свети Николай.

За някой, например Никулден е от големите празници, заради които се събират всички членове на семейството или поне тези от тях, които са тук в България. Правят го за здраве, а основното на трапезата е шаранът.

„По стар народен обичай си го празнуваме и ние. Това е повод да се събере семейството, да се видим, да си го хапнем и да си пийнем. Малко останаха хубавите празници, които се почитат”, коментира г-жа Георгиева.

Тя прави хубав шаран по различен начин, но го харесва с повече домати, с лимон отгоре и повече лук в основата. Тя е категорична, че може Никулден и без шаран и сподели, че предпочита толстолоб, тъй като е по-месеста риба.

Не шаран, а бяла риба за Никулден взе и Иван. Предпочита я, защото има по-малко кости. „Традиционно се взима шаран, традиция е, хубаво е, но аз си взимам бяла риба”, казва мъжът.

И според него може Никулден без шаран, принципът е да има риба, а дали ще е шаран е вече въпрос на вкус. Това е български празник и ние трябва да го тачим, каза той и допълни: Всяка нация трябва да си пази своите традиции. 

Николай Николов е категоричен, че Никулден без шаран не е Никулден. Възрастният мъж смята, че традицията е такава - шаран с орехи, с ориз, с праз лук и запечен, разбира се и лимон отгоре. Той обаче преди Никулден си купува ципура, но ще празнува навръх празника по традиция. Цената е сносна, няма спекула тая година, с усмивка сподели той. И къде на Никулден, без поне един Николай. Този, който ние срещнахме се подготвя за празника с комбинация от риба – бяла и сом. Не празнува с шаран, защото просто не обича тази риба. Николай събира семейството си и приятели, за да празнува вкъщи. Всъщност с шаран или с друга риба, важно е, че това е още един празник, който ни събира с най-близките. /БГНЕС

Никулден може и без шаран, но е важно да има риба на трапезата снимка 1

 
 

Добавете Вашия коментар

TOP